آشنایی با داروهای بواسیر یا هموروئید
بواسیر یا هموروئید یک بیماری گوارشی است که عموماً بزرگسالان بین سنین 40 تا 65 سال به آن مبتلا میشوند. با این حال، افراد جوانتر هم میتوانند به آن دچار شوند، به خصوص اگر حملات اسهال یا یبوست را تجربه کنند. بواسیر میتواند در اثر افزایش فشار روی شکم ناشی از زور زدن طولانی مدت، نشستن، سرفه، یبوست یا بارداری ایجاد شود. مبتلایان معمولا به دنبال راهی برای درمان بواسیر با دارو و روشهای خانگی هستند و اغلب از مراجعه به پزشک سرباز میزنند.
باید بدانید که بواسیر خفیف که به تازگی ایجاد شده ممکن است با مصرف پماد و داروی بواسیر بهبود یابد، اما این در مورد بواسیرهای پیشرفته صادق نیست و ممکن است نیاز به جراحی یا لیزر هموروئید باشد. در ادامه به بررسی بیشتر هموروئید و روشهای درمان دارویی، خانگی و جراحی و لیزر آن خواهیم پرداخت:
بخشی از مقاله: www.singlecare.com
انواع بواسیر یا هموروئید
دو نوع هموروئید وجود دارد: هموروئید داخلی و هموروئید خارجی.
هموروئیدهای داخلی: معمولاً درد کمتری دارند، حتی زمانی که باعث خونریزی می شوند. با این حال، هموروئید داخلی ممکن است فراتر از مقعد نیز گسترش یابد و باعث ایجاد چندین مشکل بالقوه شود. هنگامی که هموروئید بیرون می زند، می تواند مقادیر کمی مخاط و ذرات ریز مدفوع را جمع کند که ممکن است باعث تحریکی به نام خارش شود. پاک کردن مداوم برای کاهش خارش می تواند مشکل را بدتر کند.
هموروئید خارجی: ناراحتکنندهترین هموروئید در نظر گرفته میشود، زیرا پوست اطراف مقعد، که شامل بسیاری از اعصاب حسکننده درد است، تحریک شده و فرسایش مییابد. اگر لخته خون در داخل هموروئید خارجی ایجاد شود، درد می تواند ناگهانی و شدید باشد. ممکن است توده ای را در اطراف مقعد احساس کنید یا ببینید. لخته معمولا حل می شود و پوست اضافی باقی می ماند که می تواند خارش و تحریک شود.
وقتی هموروئید باعث درد می شود، می تواند کاملاً ناتوان کننده باشد. بنابراین وقتی به آن نقطه ای رسید که دردسرساز شدند، مداخله پزشکی توصیه می شود.
بواسیر چگونه تشخیص داده میشود؟
بواسیر میتواند بدون هیچ دلیل مشخصی ایجاد شود، اما اغلب با یبوست مزمن یا اسهال، زور زدن در هنگام اجابت مزاج و نشستن طولانی مدت همراه است. هر چقدر هم که صحبت در مورد آن ناراحت کننده باشد، مهم است که با یک پزشک صحبت کنید و در مورد علائم خود شفاف باشید.
پزشک شما میتواند معاینه را انجام دهد و در صورت لزوم شما را به متخصص ارجاع دهد. به طور کلی، متخصصی مانند متخصص گوارش یا پروکتولوژیست تنها در صورت وجود نگرانی در مورد عوارض توصیه میشود.
معاینه فیزیکی مقعد معمولاً تشخیص هموروئید خارجی را تأیید میکند زیرا به راحتی قابل مشاهده است. این معاینه فیزیکی احتمالاً شامل یک معاینه دیجیتالی پایین راست روده است که میتواند ساختار ماهیچهها را تأیید کند و اغلب پولیپها یا تومورها را پیدا کند.
آنوسکوپی نوع دیگری از معاینه فیزیکی است. این دستگاه از یک دستگاه آندوسکوپی با نور برای بررسی دیواره داخلی کانال مقعد و پایین ترین قسمت راست روده استفاده میکند. به عبارت دیگر، ابزار کوچک و سفت و سختی به نام آنوسکوپ یا اسپکولوم مقعدی در چند اینچ وارد مقعد میشود. ممکن است ترسناک به نظر برسد اما آنوسکوپی بدون درد در نظر گرفته میشود، اگرچه ممکن است کمی فشار احساس کنید.
در برخی موارد، ممکن است معاینه کامل تری از روده بزرگ پیشنهاد شود، در این صورت میتوان از کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر استفاده کرد.
تنقیه باریم، که از محلول حاجب استفاده می کند که برای تصویربرداری اشعه ایکس به رکتوم تزریق می شود، ممکن است پس از مشاوره اولیه نیز گزینه ای باشد.
برخی از سوالاتی که دکتر هموروئید ممکن است در طول قرار ملاقات از شما بپرسد عبارتند از:
- علائم شما از چه زمانی شروع شد؟
- آیا قبلا این را تجربه کردهاید؟
- آیا دارویی مصرف می کنید؟
گزینههای درمان هموروئید با دارو
اگر هموروئید برای شما تشخیص داده شده است، خبر خوب این است که گزینههای درمانی زیادی وجود دارد. اینها شامل درمانهای خانگی مانند داروهای بدون نسخه (OTC)، حمام نشستن و تغییرات رژیم غذایی است، اما در برخی شرایط میتواند به داروهای تجویزی یا حتی جراحی نیز گسترش یابد.
به یاد داشته باشید که هموروئید قابل درمان است و راههایی برای جلوگیری از عود مجدد این وضعیت ناراحت کننده وجود دارد. برخی از راههای جلوگیری از ایجاد تودهها در آینده عبارتند از:
- پرهیز از زور زدن در حین اجابت مزاج
- داشتن یک رژیم غذایی با فیبر بالا و میوه، سبزیجات و غلات کامل و هیدراته ماندن
- ورزش منظم
- رفتن به دستشویی به محض احساس نیاز
- ننشستن برای مدت طولانی نیز میتواند به جلوگیری از تشدید مجدد کمک کند.
داروهای بدون نسخه
اکثر موارد خفیف هموروئید را میتوان با کرمهای موضعی، ژلها، پمادها و دستمالهای مرطوب موجود در داروخانه شما درمان کرد.
محبوب ترین داروهای OTC معمولا حاوی یک منقبض کننده عروق هستند که برای سفت کردن رگهای خونی و کوچک کردن بافت پوست استفاده میشود و به کاهش اندازه هموروئید کمک می کند، بنابراین فشار و درد را کاهش می دهد.
این داروها همچنین شامل محافظهای پوست و گاهی اوقات حتی مسکنهای موضعی مانند لیدوکائین هستند. همچنین برخی از داروهای هموروئید OTC وجود دارند که حاوی هیدروکورتیزون، یک استروئید است که به کاهش التهاب و در نتیجه کاهش فشار و درد کمک میکند.
داروهای تجویزی
اگر وضعیت شدیدتر باشد، پزشک ممکن است داروی قویتری را تجویز کند، که اغلب ترکیبی از هیدروکورتیزون و پراموکسین است. این داروها با کاهش اندازه توده و همچنین بی حس کردن ناحیه برای کاهش ناراحتی عمل میکنند.
این بخش مقاله از: بهترین داروی بواسیر | درمان لیزر
پماد هیدروکورتیزون برای بواسیر
این دارو برای درمان درد جزئی، خارش، تورم و ناراحتی ناشی از بواسیر و سایر مشکلات ناحیه مقعد مثل شقاق استفاده میشود. هیدروکورتیزون یک کورتیکواستروئید است که قرمزی، خارش و تورم را کاهش میدهد.
شیاف و پماد آنتی هموروئید
شیاف و پماد آنتی هموروئید به عنوان بهترین دارو برای درمان این عارضه شناخته میشوند.این دارو برای تسکین درد بواسیر، تورم، سوزش و خارش استفاده میشود. پماد هموروئید حاوی فنیل افرین و پراموکسین است. فنیل افرین با تنگ کردن موقت رگهای خونی در ناحیه عمل میکند.
پماد نیتروگلیسیرین
یکی دیگر از روشهای تسکین و کاهش علائم بیماری، درمان بواسیر با پماد نیتروگلیسیرین است. این دارو با شل کردن عضلات اطراف رگهای خونی، فشار داخل مقعد را کاهش داده و درد را تسکین میدهد. نیتروگلیسیرین متعلق به دسته ای از داروها به نام نیترات است.
پماد لیدوکائین
ژل یا پماد موضعی لیدوکائین برای ایجاد بیحسی یا از دست دادن احساس در بیمارانی که اقدامات پزشکی خاصی انجام میدهند استفاده میشود. همچنین برای تسکین درد و خارش ناشی از هموروئید و سوختگی های جزئی، نیش یا نیش حشرات، پیچک سمی، بریدگی های جزئی یا خراش استفاده میشود.
پماد ام جی
پماد ام جی که از ترکیبات کاملا گیاهی ساخته شده، برای کاهش علائم و التهاب هموروئید استفاده میشود. این دارو ضد باکتری و ضد قارچ است و التهابات ناشی از این عارضه را کاهش میدهد. پماد ام جی به عنوان یکی از بهترین داروها برای رفع بواسیر و همچنین شقاق شناخته میشود.
پراموکسین
پراموکسین هم متعلق به دسته ای از داروهایی است که به عنوان بی حس کننده های موضعی شناخته می شوند. از پراموکسین برای توقف خارش و درد ناشی از برخی بیماری های پوستی و برای درمان ناراحتی و خارش جزئی ناشی از بواسیر و برخی دیگر از مشکلات ناحیه مقعدی و تناسلی استفاده میشود. این محصول همچنین ممکن است حاوی مواد دیگری از جمله محافظ پوست (مانند کالامین، استات روی، اکسید روی) باشد.
سایر گزینههای غیر جراحی
هنگامی که هموروئید داخلی با وجود درمان خانگی همچنان علائم ایجاد میکند، پزشک ممکن است یک روش غیرجراحی مبتنی بر مطب را توصیه کند. در اینجا رایجترین گزینهها وجود دارد:
- بستن با نوار لاستیکی: این روش پرکاربردترین روش برای درمان هموروئید داخلی است. یک نوار الاستیک کوچک در کانال مقعد قرار داده می شود و سپس در اطراف پایه یک هموروئید قرار می گیرد. این نوار گردش خون بواسیر را قطع می کند که باعث پژمرده شدن و افتادن هموروئید در عرض چند هفته می شود. نوار لاستیکی در نهایت بدون توجه می افتد. این روش نیازی به بیهوشی ندارد، اگرچه گاهی اوقات در صورت احساس ناراحتی از یک عامل بی حس کننده استفاده می شود.
- اسکلروتراپی:اسکلروتراپی درمانی است که شامل تزریق یک محلول شیمیایی به رگ های خونی است. این محلول باعث واکنش موضعی می شود که با جریان خون در داخل هموروئید تداخل پیدا می کند و باعث کوچک شدن آن می شود.
- لیزر درمانی: در این درمان از اشعه لیزر یا جریان الکتریکی برای قطع جریان خون هموروئید استفاده میشود. هنگامی که هموروئید کوچک میشود و از بین میرود، بافت اسکار روی دیواره کانال مقعد تشکیل میشود تا وریدهای مجاور را در جای خود نگه دارد تا به داخل کانال مقعد برآمده نشوند. بواسیر در هر زمانی درمان می شود، با یک دوره 10 تا 14 روزه بین درمانها.