آشنایی با قوانین رجیستری موبایل هنگام واردات به ایران
چکیده : قوانین رجیستری موبایل هنگام واردات به ایران در سامانه همتا ثبت میشود و تحت نظارت سازمان سمت قرار دارد. بازرگانان تا ۳۰ روز برای رجیستر کردن گوشی فرصت دارند.
قوانین رجیستری موبایل هنگام واردات، به منظور مهار کالاهای قاچاق تنظیم شده است. تلفنهای همراه وارداتی به ایران به منظور استفاده از سیمکارت داخلی، لازم است که ابتدا رجیستر شوند.
گوشیهای موبایل این روزها به یک ابزار ضروری و حیاتی در زندگی بسیاری از افراد در سراسر دنیا تبدیل شده است.
این وسیله کاربردی، نهتنها برای برقراری ارتباط با دوستان و اعضای خانواده، بلکه برای دسترسی به اینترنت، انجام امور کاری و حتی تفریح نیز استفاده میشود.
اغلب موبایلهایی که در کشور وجود دارند، از کشورهای خارجی مانند چین، ترکیه، ژاپن و حتی امریکا کشور وارد میشوند. برای استفاده بدون مشکل از این تلفنهای همراه لازم است که موبایل را به صورت رجیستر شده خریداری کرد.
در همین راستا، سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی (معروف به همتا) تحت نظر سازمان سمت (سامانه جامع تجارت ایران) فعالیت خود را آغاز کرده است. این سامانه به منظور کنترل و نظارت بر تجهیزات دارای سیمکارت، (تلفن همراه)، به منظور مبارزه با قاچاق کالا و تضمین تطابق با مقررات مربوطه اجرایی شده است. این مقاله به معرفی شرایط رجیستری تلفن همراه وارداتی در سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی (همتا) میپردازد.
رجیستری موبایل هنگام واردات چگونه انجام میشود؟
رجیستری موبایل هنگام واردات با توجه به قوانین و مقررات کشور (ایران) و به دو صورت مسافری و شرکتی انجام میشود. لازم به ذکر است که در سالهای اخیر برای رجیستر کردن گوشی مسافری (همراه با پاسپورت) یا با استفاده از کد ملی، محدودیتهایی اعمال شده و هر مسافر تنها یک بار در سال میتواند گوشی موبایل را به صورت شخصی وارد کند.
همچنین، هزینه واردات تلفن همراه به ایران (Import Mobile) متغیر است و از جمع مبالغ مالیات + سایر هزینههای جانبی واردات (مانند حملونقل، بیمه و بارگیری) بهدست میآید. هزینه واردات گوشی برای دو روش تجاری و مسافری یا پستی در گوشیهای هوشمند و غیرهوشمند متفاوت است.
برای رجیستری تلفن همراه به چه چیزی احتیاج داریم؟
هنگام خرید گوشی، کد اختصاصی به خریدار داده میشود تا به وسیله آن بتواند رجیستری تلفن همراه خود را انجام دهد. هر موبایل یک شناسه ۱۵ رقمی و منحصربهفرد دارد که با عنوان (IMEI) درج شده است. از این کد برای رجیستر کردن تلفن همراه وارداتی استفاده میشود.
کد IMEI معمولا روی جعبه گوشی درج شده اما میتوان آن را از فروشنده نیز درخواست کرد. همچنین برای رجیستر کردن گوشی، به شماره سیکارتی که به نام خریدار باشد، احتیاج است. پرداخت هزینههای مربوط به رجیستری و دسترسی به شبکه اینترنت برای انجام این فرآیند جزئی از مراحل کار است.
رجیستری گوشی شرکتی
قوانین رجیستری برای موبایلهای وارداتی توسط شرکتهای بازرگانی را در ادامه با یک مثال، توضیح میدهیم:
به عنوان مثال، شرکتی ۱۰۰۰ دستگاه گوشی موبایل را وارد میکند و هزینه رجیستری و هزینههای گمرکی مربوط به این تعداد را نیز پرداخت میکند. آنها کد IMEI هزار دستگاه گوشی را در اختیار سازمانهای مربوط برای رجسیتر شدن قرار میدهند اما روند اداری این کار کمی طولانی است.
به همین دلیل قانونگذار یک بازه دو هفتهای برای رجیستر کردن گوشیهای موبایل در نظر گرفته است. بسیاری از شرکتهای وارد کننده، در این مدت اقدام به فروش تلفنهای همراه کرده و به خریدار اعلام میکنند که طی دو هفته آتی گوشی موبایل آنها رجیستر خواهد شد.
قوانین رجیستری موبایل هنگام واردات به کشور
قوانین رجیستری موبایل هنگام واردات با توجه به سیاستهای کشور و قانونگذاریهای اندکی ثابت نیست و با توجه به سیاستهای خارجی کشور تغییر میکند. برای مثال در گذشته امکان رجیستری گوشی وارداتی پس از خروج از گمرک وجود نداشت اما امروزه مسافران تا ۳۰ روز پس از واردات میتوانند گوشی خود را در سامانه همتا رجیستر کنند. از سال ۱۴۰۰ به بعد، واردات سایر تجهیزات الکترونیکی مرتبط با تلفن همراه مانند ساعتهای هوشمند یا بارکد اسکنر نیز تحت پوشش قانون رجیستری قرار گرفت.
توصیه میشود که برای اطلاع دقیق از قوانین واردات تلفن همراه و نحوه رجیستر کردن آنها، همیشه قبل از هر اقدامی قوانین و مقررات مربوط به آن را به دقت مطالعه کنید.
واردات و رجیستری گوشی آیفون
واردات گوشی آیفون به کشور سالها محل مناقشه بوده و قوانین در رابطه با این گوشی پرطرفدار بسیار متغیر است. طبق آخرین بهروزرسانیهای قوانین، رجیستری گوشی آیفون ۱۴ چه به صورت مسافری و چه به صورت شرکتی ممنوع است و این گوشی در کشور ایران رجیستر نمیشود. واردات گوشی آیفون ۱۲ و ۱۳ و رجیستر شدن آنها بدون مانع انجام میشود.
دستورالعمل رجیستری گوشی در سامانه آنلاین (همتا)
برای رجیستر کردن گوشیها وارداتی لازم است که در اولین قدم، به سایت گمرک ایران مراجعه کنید.
۱. کد IMEI ۱۵ رقمی را وارد کنید.
نکته: در صورتی که گوشی دو سیمکارت داشته باشد، برای رجیستر کردن هر کدام به کد مجزا احتیاج است.
۲. پس از وارد کردن کد امنیتی به مرحله بعدی خواهید رفت.
۳. در صورت درست بودن اطلاعات، مراحل بعدی را تایید کنید.
(اطلاعاتی مانند نوع تلفن همراه، برند، مدل و مشخصات فنی دستگاه در این مرحله به سامانه وارد میشود.)
نکته: در هر مرحله امکان بازگشت به عقب و ویرایش اطلاعات وجود دارد.
در پروسه وارد کردن اطلاعات لازم است که فیلد مربوط به اطلاعات گمرکی و نحوه وارد شدن محموله به ایران (وارد کردن نام بندر) با دقت بالا تکمیل شوند. بهتر است در تکمیل کلیه اطلاعات بهویژه اطلاعات مربوط به حساب بانکی خود، دقت و توجه لازم را داشته باشید تا مشکلات احتمالی برای ترخیص کاال به وجود نیاید.
نکته: در صورتی که تمایل به ادامه دادن این فرآیند ندارید، میتوانید درخواست خود را لغو کنید.
پس از پرداخت هزینههای مربوط، اطلاعات از سایت گمرک به سامانه همتا منتقل میشود و دیگر لازم نیست که رجیستری موبایل به صورت جداگانه انجام شود.
رجیستری گوشی وارداتی در گمرک فرودگاه
امکان رجیستر کردن تلفن همراه وارداتی در گمرک فرودگاه نیز وجود دارد. در این روش پس از پرداخت هزینههای لازم، برگهای در فرودگاه به شما تحویل داده میشود که میتوانید رجیستری گوشی موبایل را همانجا از طریق سامانه همتا انجام دهید. در نهایت پیامی مبنی بر موفقیتآمیز بودن این عملیات دریافت خواهید کرد.
جمعبندی رجستری گوشی وارداتی به ایران
فرآیند رجیستری گوشی وارداتی به ایران به دلیل قوانین متغیر ممکن است کمی پیچیده و چالشبرانگیز باشد.
نیاز به شناخت قوانین و مقررات مربوطه برای جلوگیری از هر گونه مشکل و تاخیر در تحویل کالاها ضروری است. بهترین راه برای آشنایی با قوانین رجیستری موبایل هنگام واردات، تماس با مراجع مربوطه و دریافت اطلاعات بهروز و دقیق از آنها است. کارشناسان بازرگانی معتبر که سابقه انجام واردات گوشی موبایل به صورت شرکتی را دارند میتوانند در واردات این کالا به تجار و بازرگانان کمک کنند.
آگاهی از قوانین گمرکی و وارداتی کشور هدف (در اینجا ایران)، آشنایی با نحوه رجیستر کردن گوشیهای موبایل در سطح کلان و آشنایی با محدودیتها و ممنوعیتهای این واردات (برخی از برندها یا مدلها) از جمله شرایط رجیستری تلفن همراه وارداتی است که لازم است نسبت به آنها اشراف کامل وجود داشته باشد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی واردات و ترخیص گوشی مسافری می توانید به اینجا رجوع کنید.