تفاوت عکس رنگی رحم و سونوگرافی واژینال
تفاوت عکس رنگی رحم و سونوگرافی واژینال سوالی است که برای بسیاری از بانوان که معمولا در فرایند درمان نابروری قرار گرفته اند مطرح می شود. در ادامه این مطلب راجع به این تفاوت ها صحبت خواهیم کرد و دلایل و پیش نیازهای مربوط به هر روش را بررسی می کنیم. در ابتدا به بررسی موردی هریک از موارد گفته شده می پردازیم.
سونوگرافی واژینال چیست و چه زمان کاربرد دارد؟
سونوگرافی واژینال یک راه سریع و بدون درد برای تشخیص برخی از بیماری ها و یا اطمینان از عدم وجود بعضی از مشکلات است. این نوع سونوگرافی با سونو شکمی متفاوت است و به پزشک کمک می کند دید دقیق تری از اندام های لگنی فرد داشته باشد. نام دیگر سونوگرافی واژینال، ترانس واژینال است که در لغت به معنای از طریق واژن می باشد. البته برای انجام این کار، باید نسبت به اقدامات قبل از عکس رنگی رحم نیز آگاه باشید که در بخش های بعدی راجع به آن صحبت خواهیم کرد.
دلایل استفاده از سونو ترانس واژینال
در صورتی که نیاز به بررسی هریک از موارد زیر وجود داشته باشد سونوگرافی واژینال توصیه می شود
- بررسی کردن رحم
- بررسی کردن تخم دان ها
- پیدا کردن دلیل علائمی مانند دردهای لگنی
- تشخیص دادن بیماری
- نظارت کردن بر بارداری
- برنامه ریزی کردن برای جراحی
- بررسی قرار گرفتن درست IUD در رحم فرد
- به وجود آمدن خون ریزی غیر طبیعی
- داشتن درد در ناحیه لگن
- معاینه کردن فیبروم رحم
- داشتن بارداری خارج از رحم
- بررسی ناباروری
- تایید قرار داشتن یا عدم وجود کیست در تخم دان ها
پیش نیاز انجام سونوگرافی واژینال
برای انجام سونوگرافی واژینال موارد زیر را باید انجام دهید:
- پر یا خالی کردن مثانه به تشخیص پزشک
- عدم استفاده از تامپون در صورت لکه بینی و یا قاعدگی
- پوشیدن روپوش مخصوص
- درآوردن لباس از کمر به پایین
عکس رنگی رحم چیست و چه کاربردی دارد
اگر پزشک بخواهد مسدود بودن و یا نبودن لوله های فالوپ را بررسی کند از عکس رنگی رحم یا HSG استفاده می کند. البته برخی از موارد نیز وجود دارد که استفاده از سونوگرافی واژینال نمی تواند برای تشخیص و درمان بیماری کمک کننده باشد و به همین علت استفاده از عکس رنگی رحم توصیه می شود. برای مثال بیماری سالپنژیت، مشکلی است که سونوگرافی ترانس واژینال، در آن استفاده نمی شود.
اقدامات قبل از انجام عکس رنگی رحم
اگر بخواهیم راجع به اقدامات قبل از عکس رنگی رحم صحبت کنیم باید بگوییم که شما برای انجام این روش باید از عدم باردار بودن خود مطمئن باشید. همچنین در برخی از مراکز پزشکی برای اینکه بیماری متوجه ناراحتی و درد نشود به درخواست او، می توانند او را در حالت بیهوشی قرار دهند. نوع بیهوشی برای انجام عکس رنگی رحم شبیه به بی حسی موضعی می باشد و با بیهوشی اتاق عمل متفاوت است. در این حالت بیمار هیچ استرسی را تجربه نمی کند و پزشک نیز می تواند بدون مشکل تمامی جنبه های مختلف را بررسی کند.
همچنین باید ماده ای به درون رحم و لوله های فالوپ تزریق شود تا تمامی فضای لوله ها و رحم را پر کند در نتیجه اگر انسدادی وجود داشته باشد ماده نمی تواند نفوذ کند و در تصویر برداری مشخص می شود. برای تکسین دردی که در اثر انقباضات رحمی برای فرد به وجود می آید می توان یک ساعت قبل از انجام عکسبرداری از ایبوپروفن استفاده کرد. هزینه آزمایش hsg به دلیل مراحل بیشتر و روال دقیق تر آن از سونوگرافی واژینال بیشتر است.
بهترین زمان انجام HSG 2 تا 4 روز پس از اتمام قاعدگی است. البته پس از انجام هر دو روش گفته شده بروز علائم قاعدگی و یا لکه بینی غیر طبیعی نیست و به همین دلیل بهتر است از پدهای بهداشتی پس از انجام این کار استفاده نمایید.
تفاوت سونوگرافی واژینال با عکس رنگی رحم
- خروجی سونوگرافی واژینال یک عکس سیاه و سفید است در صورتی که خروجی عکس رنگی رحم یک تصویر رنگی می باشد.
- برای انجام عکس برداری رحم قبل از انجام تصویر برداری باید ماده ای به بدن فرد تزریق شود تا بتوان همزمان با آن تصویر برداری را انجام داد اما در سونوگرافی واژینال نیازی به انجام این کار نیست.
- عکس رنگی رحم در صورتی گرفته می شود که از عدم بارداری فرد مطمئن شوند اما سونوگرافی واژینال در حین بارداری نیز قابل انجام است.
- سونوگرافی واژینال یک روش بی درد است اما در صورت انجام عکس رنگی رحم فرد ممکن است مقداری درد در اثر انقباضات رحمی تجربه کند که برای کنترل آن می توان از مسکن ها استفاده کرد.
- برای انجام عکس رنگی رحم، فرد می تواند بنا به درخواست خود و با تایید پزشک بی حسی موضعی دریافت کند اما برای انجام سونوگرافی واژینال نیازی به انجام این کار نیست.
- برای دیدن مراحل انجام عکس رنگی رحم می توانید از ویدیوی روش HGS که برای نمایش روال این کار ترتیب دیده شده است استفاده نمایید.