دکتر ارتوپد؛ تشخیص دردهای مرتبط با عصب سیاتیک و درمان آن
سیاتیک نام یک بیماری دردناک است که در اثر وارد شدن فشار یا تحریک بیش از اندازه بر عصب سیاتیک ایجاد میشود. عصب سیاتیک یکی از اعصاب بزرگ بدن است که از پایین کمر شروع میشود و با عبور از لگن تا پشت ران و ساق پا امتداد مییابد.
درد سیاتیک پای راست یکی از شایعترین عوارض آسیب دیدگی یا تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک میباشد. افرادی که با اینگونه دردها دست و پنجه نرم میکنند، میبایست در قدم اول به یک دکتر ارتوپد خوب مراجعه کنند.
چند مورد از مشکلاتی که میتوانند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم باعث تحت تاثیر قرار گرفتن عصب سیاتیک شوند، عبارتند از:
- مشکلات دیسک کمر: مشکلات و بیماریهای مربوط به دیسک کمر یکی از شایعترین دلایل بروز درد سیاتیک میباشد. وقتی یکی از دیسکهای انتهایی ستون فقرات کمری دچار فتق (بیرون زدگی) و یا پارگی میشوند، بر روی اعصاب مجاور خود فشار وارد میکنند. یکی از این اعصاب که تحت فشار دیسکها قرار میگیرد، عصب سیاتیک کمر میباشد که باعث بروز دردهای سیاتیکی میشود.
- آرتروز: آرتروز ستون فقرات کمر و یا لگن نیز میتواند باعث بروز درد سیاتیک شود.
- اسپوندیلوز: این بیماری به ناهنجاری در ستون فقرات اطلاق میشود و میتواند باعث بروز فشار بر عصب سیاتیک شود.
- تنگی کانال نخاعی: این اختلال نیز یکی دیگر از دلایل شایع شکل گیری بیماری سیاتیک میباشد.
علائم و نشانههای بیماری سیاتیک چیست؟
علائم سیاتیک میتوانند شامل درد، سوزش، سوزن سوزن شدن یا گزگز، ضعف عضلانی و بیحسی در کمر، لگن، ران، پشت زانو و ساق و حتی کف پا باشند. درد ناشی از سیاتیک از ناحیه پایین کمر شروع شده و بعضا میتواند تا پایین پاها نیز گسترش یابد. برای درمان بیماری سیاتیک پای راست، از یک یا چند مورد از اقدامات درمانی ذیل کمک گرفته میشود:
- استراحت بیشتر و فعالیت کمتر: در صورت وقوع درد سیاتیک، توصیه میشود استراحت کافی داشته باشید و انجام فعالیتهای سنگین را محدود کنید. اجتناب از فعالیتهایی که درد را تشدید میکنند، میتواند به تسریع فرآیند بهبودی کمک کند.
- کمپرسهای گرم: استفاده از کمپرس گرم (هوله داغ شده با اتو یا کیسههای پر شده با آب جوش) به صورت موضعی، میتواند روشی خانگی برای تسکین درد و التهاب موجود در بدن باشد، که خصوصا در کاهش درد ناشی از سیاتیک بسیار موثر است.
- کمپرسهای سرد: همچنین استفاده موضعی از کمپرس سرد (همچون کیسه حاوی یخ) در کمر و ناحیهای که درد در آن احساس میشود، میتواند به کاهش تورم موجود یا پیشگیری از بروز تورم در آینده کمک کند.
- ورزش و فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی آن که بیشتر با هدف تقویت عضلات آموزش داده میشوند، میتواند در کمک به کاهش درد و بهبود عملکرد عصب سیاتیک بسیار اثرگذار باشد. (این تمرینات ورزشی حتما باید توسط یک فیزیوتراپیست آموزش داده شده و متناسب با وضعیت شما تعیین شوند)
- داروهای ضد التهاب و ضد درد: معمولا درمان دارویی یکی از اقداماتی است که اکثر پزشکان در دستور کار خود قرار میدهند. داروهای ضد التهاب و ضد درد غیر استروئیدی میتوانند در کاهش درد و التهاب ناشی از تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک، بسیار موثر باشند. (مصرف خودسرانه و خصوصا بیش از اندازه این داروها به هیچ عنوان مجاز نمیباشد و در کل پیش از مصرف هرگونه دارو، باید با پزشک متخصص مشورت کنید)
- تزریقات موضعی: در مواردی که درد سیاتیک شدید باشد و کیفیت زندگی شخص را تحت تاثیر قرار دهد، پزشک ممکن است انجام تزریقات موضعی را توصیه کند. بسته به میزان درد و شرایط بیمار، این تزریقات شامل مسکنهایی با قدرت تسکینی و ماندگاری متفاوت (نظیر انواع استروئیدها) میباشند.
- جراحی: زمانی که دیگر روشهای درمانی، خصوصا تزریق استروئیدها موثر واقع نشوند، به طبع اعمال جراحی آخرین گزینه ممکن در درمان این عارضه میباشند. (در واقع در بیماری سیاتیک، جراحی زمانی انجام میشود که با کمک دیگر روشها نتوان فشار وارد بر عصب سیاتیک را حذف کرد)
اگر دچار علائم مربوط بیماری سیاتیک شدید، توصیه میکنیم به یک دکتر ارتوپد متخصص و با تجربه مراجعه کرده و علت بروز این علائم را به صورت دقیق ریشه یابی کنید. میتوانید از وی در ارتباط با روشهای درمانی که مناسب وضعیت شما میباشند مشورت گرفته و از او بخواهید یک برنامه درمانی مناسب برای شما تعیین کند. همچنین میتوانید با پیروی از یک رژیم غذایی سالم، حفظ وزن مناسب و انجام تمرینات ورزشی ساده به بهبود هرچه سریعتر علائم خود کمک کنید.