سوالات متن درس اول فلسفه یازدهم انسانی ❤️ [ گام به گام درس ۱ + جواب ]
سوالات متن درس ششم فلسفه یازدهم انسانی ❤️ [ گام به گام درس ۶ + جواب ]
جواب سوالات متن درس ششم فلسفه یازدهم انسانی را در ادامه برای شما عزیزان قرار دادیم.
دقیق و درست ترین جواب ها را در ادامه می توانید ببینید.
گام به گام سوالات متن درس ششم فلسفه دوازدهم انسانی در ادامه مطلب وجود دارد.
با بخش آموزش از مجله اینترنتی باحال مگ همراه باشید.
پاسخ سوالات متن درس ششم فلسفه یازدهم انسانی
بهترین جواب ها برای سوالات متن درس ششم فلسفه یازدهم انسانی :
۱) یکی از ویژگی های انسان، توانایی شناختن است، آن را توضیح دهید؟
پاسخ: ما اشیا و پدیدههای پیرامون خود را شناسایی میکنیم و از طریق این شناخت با آنها ارتباط برقرار کرده و از آنها استفاده مینماییم. ما اشیا و افراد را میبینیم، صدای آنها را میشنویم و بسیاری از ویژگیهای دیگر آنها را درک میکنیم. اینکه ما با دیگری سخن میگوییم، اینکه به سمت چیزی میرویم یا از چیزی دور میشویم و اینکه میکوشیم از خطرها فاصله بگیریم همه اینها نشانه توانایی ما در دانستن است.
۲) آیا ما از خود و جهان پیرامون خود شناختی داریم؟
پاسخ: گاهی هم به مسائلی فراتر از مسائل محسوس و پیرامونی فکر میکنیم؛ مثلاً دربارۀ گذشته و آینده، یا دربارۀ موجودات نامحسوس و جهانی غیر از جهان مادی میاندیشیم و برای خود نظر و باوری هم داریم. پس شکی نیست که ما موجودی هستیم که از خود و جهان پیرامون خود شناختی داریم.
۳) آیا شناخت ما تدریجی است یا دفعی؟
پاسخ: شناخت ما به تدریج افزایش مییابد. ما در آغاز تولد چیزی نمیدانیم، بلکه گامبهگام با پدیدههای جهان آشنا میشویم؛ یعنی با عمل آموختن و یادگیری، در مسیر شناخت بیشتر پیش میرویم.
۴) آیا شناخت ما محدود است یا نامحدود؟ توضیح دهید؟
پاسخ: علیرغم گستردگی شناخت و فهم ما از جهان و خود، باز هم شناخت ما بسیار محدود است؛ یعنی ما آگاه هستیم که در کنار دانستهها و آموختهها، حقایق فراوان دیگری هم در عالم هست که آنها را نمیدانیم و نمیشناسیم.
۵) وقتی متوجه می شویم که افراد مختلف درباره موضوع واحد نظرها و باورهای متفاوت دارند وظیفه ما چیست؟
پاسخ: ما میکوشیم که بدانیم از میان آن نظرهای متفاوت کدام درست و کدام غلط است.
سوالات متن جای خالی درس ششم فلسفه یازدهم انسانی
۶) تامل درباره، مسائل مربوط به شناخت، به طرح پرسش هایی درباره آن انجامیده است. چند مورد از آنها را نام ببرید؟
پاسخ: پرسشهایی از این قبیل که: شناخت چیست؟ آیا شناخت اساساً ممکن است؟ شناختهای ما تا چه اندازه ارزش دارند؟ راههای شناخت کداماند؟ حدود و قلمرو شناخت چقدر است؟ چرا میان شناخت افراد از یک موضوع تفاوت وجود دارد؟ این قبیل سؤالها منجر به شکلگیری دانشی به نام «معرفت شناسی» شده است.
۷) معرفت شناسی چیست؟
پاسخ: «معرفت شناسی» بخشی از فلسفه است که به پدیده شناخت میپردازد.
۸) آیا معرف شناسی جزئی از فلسفه است؟ توضیح دهید؟
پاسخ: معرفت شناسی همیشه جزئی از فلسفه بوده است. هنگامی که فیلسوفی درباره موضوعاتی مانند هستی، جهان و انسان میاندیشد، ناگزیر درباره خود اندیشیدن و شناخت نیز دیدگاهی دارد.
۹) کدام فیلسوفان درباره معرفت و شناخت بشر نظر داده اند؟
پاسخ: افلاطون و ارسطو در یونان باستان، همچنین ابن سینا، شیخ اشراق، ملاصدرا و علامه طباطبایی، از فیلسوفان دوره اسلامی و نیز دکارت، هیوم و کانت از فیلسوفان دوره جدید اروپا، همه درباره معرفت و شناخت بشر نظر دادهاند.
۱۰) معرفت شناسی یا نظریه معرفت چگونه به صورت شاخه مستقلی درآمده است؟
پاسخ: در گذشته برخی از مباحث معرفت شناسی در ضمنِ مباحث فلسفی طرح میشد امّا امروزه به علت طرح پرسشهای جدّی و جدید درباره معرفت و ظهور دیدگاههای گوناگون، این بخش از فلسفه به صورت شاخه مستقلی درآمده که به آن «معرفت شناسی» یا «نظریه معرفت» میگویند.
۱۱) چیستی معرف را با ذکر مثالی توضیح دهید؟
پاسخ: معنا و مفهوم معرفت و شناخت، روشن است و نیازی به تعریف ندارد. وقتی که از کودکی میپرسیم «میدانی توپت کجاست؟» و او میگوید «آری، میدانم»، نسبت به معنای «میدانم» آگاه است. اگر ابهامی هم از جهت کلمه و لغت باشد، حداکثر با بیان معادلی ابهام رفع میشود؛ مثلاً میگوییم معرفت، همان دانستن و آگاهی نسبت به چیزی است.
۱۲) آیا می توانیم اشیا و موجودات جهان را بشناسیم و به آنها علم پیدا کنیم؟
پاسخ: این یک امر بدیهی و روشن است و نیازی به تحقیق و پیدا کردن دلیل ندارد. همین که ما با طرف مقابل خود صحبت میکنیم، یا لیوان آبی را برمیداریم و مینوشیم، یا از عمل کسی خوشحال یا عصبانی میشویم، گویای آن است که ما به امکان شناخت خود پی بردهایم.
۱۳) چرا سوفیست ها به این نظر رسیدند که انسان توانایی رسیدن به حقیقت را ندارد؟
پاسخ: سوفیستها که به علت استفاده از مغالطههای مختلف در گفتوگوها و در محاکم قضایی هر باطلی را حق جلوه میدادند، به تدریج به این نظر رسیدند که انسان توانایی رسیدن به حقیقت را ندارد و نمیتواند به علمی که مطابق با واقع باشد، برسد.
۱۴) عقیده گرگیاس درباره شناخت و امکان معرفت را بنویسید؟
پاسخ: او که در فن سخنوری بسیار توانا بود، میگوید: «اولا چیزی وجود ندارد. ثانیا اگر هم چیزی وجود داشته باشد، برای انسان قابل شناخت نیست و انسان ابزار شناخت آن را ندارد. ثالثا اگر برای انسان قابل شناخت باشد، نمیتواند آن را به دیگری بیاموزد و منتقل نماید.
نمونه سوال های متن درس 6 فلسفه یازدهم
۱۵) آیا شکاکیت مطلق امکان پذیر است؟ توضیح دهید.
پاسخ: هم معنای معرفت و هم امکان رسیدن به آن برای هر انسانی روشن است و شکّاکیت مطلق، یعنی شک در اصل دانستن و همۀ دانستهها، امکانپذیر نیست و اگر کسی چنین نظری بدهد، گرفتار یک تناقض شده و همین نظر او با شک مطلق سازگار نیست.
۱۶) نتیجه تلاش بشر برای درک خود و جهان پیرامون خویش چه نتیجه ای داشته است؟
پاسخ: نتیجه این تلاش مستمر، دستیابی انسان به دانشهای مختلف در رشتهها و شاخههای گوناگون علم است. همین پیشرفت، خود دلیلی بر توانایی بشر برای رسیدن به معرفت است.
۱۷) دانش بشر به دو صورت پیشرفت می کند و کامل می شود، آن دو روش کدام اند؟
پاسخ: ۱- از طریق حل مجهولات و دستیابی به اطلاعات جدید در مورد عناصر و پدیدههای جهان و گشودن شاخههای جدید دانش.
۲- از طریق پی بردن به اشتباهات گذشتگان و تصحیح آنها
۱۸) دانش ما درباره کیهان و سیاره ها چه زمانی در حال تکمیل شدن است؟
پاسخ: از جهت تکمیل، منجّمان به تدریج ستارگان و سیارات بیشتری را شناسایی کردهاند و انتظار دارند که در آینده نیز کرات دیگری را بشناسند.
۱۹) دانش ما درباره کیهان و سیاره ها چه زمانی در حال تصحیح شدن است؟
پاسخ: در جهت تصحیح نیز ستاره شناسان و کیهان شناسان به طور پیوسته برخی از دانشهای گذشتگان را اصلاح نمودهاند. مثلاً منجّمان قدیم، عموماً فکر میکردند که خورشید به دور زمین میگردد و زمین مرکز جهان است. اما منجّمان جدید پیبردند که این نظر اشتباه بوده و زمین به دور خورشید در حرکت است.
۲۰) شناخت حسی را تعریف کرده و مثال بزنید.
پاسخ: شناختی که ما با حواس پنجگانه نسبت به اشیاء و موجودات پیرامون خود پیدا می کنیم شناخت حسی نام دارد برای مثال می دانیم آب چیست و تفاوت درخت را با ماشین می دانیم و با صدای خروس را از صدای گوسفند تشخیص می دهیم.
۲۱) شناخت فرا حسی چیست؟ مثال بزنید.
پاسخ: اندیشه و تفکر در باره ی مسائلی که فراتر از پیرامون و حواس ما هستند مثلا اندیشه در باره ی جهانی دیگر یا گذشته و آینده ، روح ، خدا و …
۲۲) ویژگی های شناخت را بنویسید و توضیح دهید.
پاسخ: الف) تدریجی بودن: شناخت ما به تدریج افزایش می یابد. ما در آغاز تولد چیزی نمی دانیم بلکه گام به گام با پدیده های جهان آشنا می شویم یعنی با آموختن و یادگیری در مسیر شناخت بیشتر پیش می رویم.
ب) محدود بودن: علی رغم گستردگی شناخت و فهم ما از جهان و خود باز هم شناخت ما بسیار محدود است یعنی ما آگاه هستیم در کنار دانسته ها و آموخته ها ، حقایق فراوان دیگری در عالم هست که آنها را نمی دانیم و نمی شناسیم.
ج) خطا پذیری: گاهی متوجه می شویم که بعضی از دانسته های ما درست نبوده و دچار خطا شده ایم یا می بینم که افراد مختلف در باره ی یک موضوع واحد نظرات و باورهای متفاوتی دارند.
۲۳) شکاکیت مطلق به چه معناست؟
پاسخ: یعنی شک در اصل دانستن و همه دانسته ها.
۲۴) عقیده ی گرگیاس درباره امکان شناخت را بیان کنید.
پاسخ: اولا چیزی وجود ندارد ثانیا اگر هم چیزی وجود داشته باشد برای انسان قابل شناخت نیست ثالثا اگر برای انسان قابل شناخت باشد نمی تواند آن را به دیگری بیاموزد و منتقل نماید.
۲۵) کدام گروه امکان شناخت برای انسان را انکار کردند ؟ چرا؟
پاسخ: سوفیست ها ، آنان به علت استفاده از مغالطه های مختلف در گفت وگوها و محاکم قضایی هر باطلی را حق جلوه می دادند و به تدریج به این نظر رسیدند که انسان توانایی رسیدن به حقیقت را ندارد و نمی تواند به علمی که مطابق واقع باشد برسد.
اهمیت درس فلسفه
موضوع علم فلسفه علیا (متافیزیک یا الهیات) در اصل (وجود) صرف و عوارض و حالات مختلف آن است و به جهان از منظر وجودی واحد و پیوسته می نگرد.
فلسفه علیا از این جهت که عام ترین و کامل ترین موضوع را دارد از علوم دیگر جامع تر است و به دلیل بهره گیری از روش استدلال و برهان از علوم دیگر یقینی تر می باشد.
در علم فلسفه به پرسشهای کلی مربوط به عقل، مبدا پیدایش دنیا ، نظام خلقت ، ماهیت ها ، وجودیت، دانش، ارزشها، ذهن و زبان پاسخ داده می شود.
چنین سوالاتی اغلب به عنوان مشکلاتی مطرح میشوند که باید مورد مطالعه قرار گیرند یا حل شوند.
هرچند قبل از سقراط متفکرانی دیگر وجود داشته اند اما کلمه فلسفه اولین بار توسط سقراط مورد استفاده قرار گرفت. در زمان او عده ای که خود را سوفیست (به معنای دانشمند) می نامیدند ادراک انسان را ملاک حقیقت و واقعیت می دانستند و مغالطه به کار می بردند.
سقراط برای احتراز از همردیف شدن با سوفیست ها نام (فیلوسوفیا) را که به معنای آن اشاره شد ، برای خود برگزید که بعد ها کم کم فلسفه به معنای علم به کار رفت و سفسطه ( مصدر به معنای سوفیست گری) بر مغالطه کاری اطلاق گردید.
شش روش مطالعه
خواندن بدون نوشتن خط کشیدن زیرنکات مهم حاشیه نویسی خلاصه نویسی کلید برداری خلاقیت و طرح شبکه ای مغز
1-خواندن بدون نوشتن: روش نادرست مطالعه است . مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز ، خصوصا” قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا” به خاطر سپرد .
2- خط کشیدن زیر نکات مهم :این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد بجای آنکه تمرکز و توجه بروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد .حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملا” درک کنند و سپس زیر نکات مهم خط بکشند نه آنکه در کتاب بدنبال نکات مهم بگردند تا زیر آن را خط بکشند .
3- حاشیه نویسی :این روش نسبت بدو روش قبلی بهتر است ولی بازهم روشی کامل برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.
4- خلاصه نویسی : در این روش شما مطالب را میخوانید و آنچه را که درک کرده اید بصورت خلاصه بروی دفتری یادداشت می کنید که این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید اما بازهم بهترین روش برای خواندن نیست .
5- کلید برداری :کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاهترین، راحتترین ،بهترین وپرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود .
6- خلاقیت و طرح شبکه ای مغز: این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا” فراگیری مطالب درسی است .در این روش شما مطالب را میخوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و بصورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات کلیدی را بروی طرح شبکه ای مغز می نویسد ( در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید)تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب ، فقط به طرح شبکه ای مراجعه کرده وبا دیدن کلمات کلیدی نوشته شده بروی طرح شبکه ای مغز ، آنها را خیلی سریع مرور کنید . این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند. و بازده مطالعه را افزایش میدهد.
رشته انسانی برای چه افرادی مناسب است؟
نکته اول این است که رشته انسانی زمینههای شغلی گستردهای دارد و ممکن است ما این رشته را فقط با حقوق یا قضاوت یا شغل معلمی بشناسیم اما اصلا به این صورت نیست و در رشته انسانی تعداد زیادی از رشتههای دیگر هم وجود دارد؛
اما اگر فردی هستید که از به عملیاتهای محاسباتی که در رشته ریاضی فیزیک است علاقه ندارید و یا با رشتههای پزشکی و پیراپزشکی هم نمیتوانید ارتباط برقرار کنید، میتوان گفت که رشته انسانی ممکن است همان رشتهای باشد که بهدنبال آن هستید. حتی در مقطع دبیرستان هم رشتههای انسانی، تعدادی از دروس دردسر ساز برای دانشآموزان مانند فیزیک و شیمی را ندارد و از این حیث افرادی که به این دروس علاقه ندارند خیالشان راحت است. اما از طرف دیگر دروس تخصصی این رشته هم به چشم میخورد که باید با آنها دست و پنجه نرم کنید؛ اما در کل نگران نباشید با اندکی تمرین و تلاش به سادگی میتوانید با دروس این رشته ارتباط برقرار کنید.
نکته بعدی هم شانس قبولی در رشته انسانی است که نسبت به رشته تجربی بالاتر است. با توجه به اینکه در حال حاضر تعداد شرکت کنندگان کنکور در رشته انسانی حدود یک سوم رشته تجربی است، شانس قبولی در انسانی بالاتر از رشته تجربی است و همین میتواند یک نکته مثبت برای داوطلبان این رشته باشد.
منبع : باحال مگ
دسته بندی :