چه کسانی نباید با هواپیما سفر کنند؟
سفر با هواپیما به تمامی افراد توصیه نمیشود و سازمانهای هواپیمایی برای افراد مبتلا به بیماریهای خاص قوانینی را در نظر گرفتهاند تا بتوانند موجب حفظ سلامت افراد و آرامش سایر مسافران شوند. به شکلی که اگر در هنگام خرید بلیط هواپیما فرد بیماری خود را مطرح نکند و خدمه پرواز متوجه وضعیت بیماری وی شوند به احتمال زیاد مانع از پرواز فرد بیمار خواهند شد. بنابراین، بهتر است قبل از سفر در مورد وضعیت بیماری خود با کارشناسان شرکت هواپیمایی ارائهدهنده بلیط صحبت کرده و مشاوره دریافت کنید.
بهدلیل ارتفاع بالای هواپیما در طول پرواز و گاهی اوقات زمان طولانی پرواز، افراد با شرایط جسمانی ویژه و یا بیماریهای خاص ممکن است دچار مشکلاتی شوند، ازاینرو ممنوعیتهایی برای پرواز با هواپیما در نظر گرفته شده است که در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم. اگر میخواهید بدانید چه کسانی نباید با هواپیما سفر کنند، همراه ما باشید.
منع پرواز برای افرادی با بیماریهای قلب و عروق
- بعد از سکته قلبی: بیمارانی که سکته قلبی داشتهاند، در هفتهها یا ماههای اول پس از سکته نباید با هواپیما سفر کنند، چراکه ارتفاع بالا و ایجاد اختلاف فشار و هیجان و استرس پرواز با هواپیما برای این بیماران بسیار خطرناک است و حتی ممکن است باعث مرگ ناگهانی فرد شود. افراد زمانی دچار سکته قلبی میشود که قسمتهایی از قلب آنها مرده باشد و زمان لازم است تا دوباره قلب به حالت طبیعی برگردد، ازاینرو هر گونه مسافرت چه هوایی برای بیمارانی که بهتازگی سکته قلبی کردهاند، خوب نیست و در صورت اضطرار باید با احتیاط انجام شود.
- نارسایی قلبی: افرادی که دارای نارسایی قلبی هستند، از آنجایی که دچار تنگی نفس میشوند نباید از پلههای هواپیما بالا بروند و در صورت اضطرار باید از ویلچر استفاده کنند. بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بهتر است زمانی برای خرید بلیط هواپیما سفرمارکت اقدام کنند که مدتی از داروی ادرارآور و قرصهای مقوی قلب استفاده کرده باشند و شرایطشان قابل کنترل باشد.
- آنژیوپلاستی: آنژیوپلاستی به این معنا است که رگهای مسدودشده قلب با کمک بالون باز شدهاند و استنت یا فنر در قلب گذاشته شده است؛ بنابراین افرادی که آنژیوپلاستی انجام دادهاند تا به بهبودی کامل دست پیدا نکنند، مجاز به سفر با هواپیما نیستند.
- جراحی قلب باز: در جراحی قلب باز، قفسه سینه شکافته شده و بعد با بخیه زده میشود. زمان زیادی لازم است تا استخوان جناق که از وسط بریده شده است، بهطور کامل بهبود پیدا کند و این زخم بزرگ ترمیم شود. به همین خاطر توصیه میشود افرادی که جراحی قلب باز انجام دادهاند، حداقل تا ۲ هفته بعد از جراحی سفر هوایی نداشته باشند.
ممنوعیت پرواز برای افراد مبتلا به بیماریهای خونی
- 1. افت هموگلوبین: درست است که فشار داخل کابین هواپیما تنظیم شده است اما این مورد صددرصد نیست، به همین خاطر افرادی که هموگلوبین پایینی دارند، از سفر هوایی منع میشوند. در اثر تغییر فشار هوا، افراد با هموگلوبین بسیار پایین دچار مشکلاتی میشوند که از جمله آنها میتوان به درد در قفسه سینه و حتی سکته قلبی اشاره کرد. بنابراین افرادی که هموگلوبین پایینی دارند باید ابتدا مشکلشان را درمان کنند و تا دوره درمانشان کامل نشده است از سفر با هواپیما بپرهیزند. اگر فرد بیمار مجبور به سفر هوایی باشد، باید قبل از پرواز خون تزریق کند.
- 2. بیماری سلول داسیشکل: بیماری سلول داسیشکل یک بیماری ژنتیکی است که در آن هموگلوبینهای خون به جای اینکه صاف و گرد باشند، شبیه داس هستند. افراد مبتلا به این بیماری در مواجهه با کاهش اکسیژن با مشکلاتی نظیر انسداد عروق، درد و نارسایی عضو روبهرو میشوند. افرادی که از این بیماری ژنتیکی رنج میبرند باید قبل از پرواز، خون تزریق کنند و در طول سفر حتماً اکسیژن کمکی داشته باشند.
منع پرواز برای افراد مبتلا به بیماریهای اعصاب و روان
سایکوز حاد نوعی بیماری اعصاب و روان است که دارای مجموعهای از علائم مانند توهم بینایی یا شنوایی است. افراد مبتلا به این بیماری احساس میکند صداهایی میشنود یا چیزهایی میبیند که واقعیت ندارد. علامت دیگر این بیماری هذیان است، برای مثال فرد احساس میکنند سایرین با او دشمن هستند یا فکر میکند پشت سرش حرف زده میشود. رفتارهای آشفته نیز از دیگر علامتهای سایکوز است و ممکن است بیمار بدون اینکه علتی وجود داشته باشد، عصبانی شود و رفتارهای بیمنطقی بروز دهد بهطوری که سایر افراد را شگفتزده کند.
تمامی کشورها قوانینی برای این گروه از بیماران وضع کردهاند تا امنیت افراد جامعه در کنار احترامی که برای بیمار قائل هستند، حفظ شود. از جمله قوانینی که در سرتاسر دنیا برای افراد مبتلا به سایکوز حاد وجود دارد، میتوان به ممنوعیت پرواز اشاره کرد. چراکه ممکن است هنگام بلند شدن هواپیما جنون بیمار عود کند و رفتارهای بیدلیل فرد باعث اختلال در نظم کابین و آرامش سایر مسافران شود. به همین دلیل تا زمانی که این بیماری کنترل و درمان نشده است و روانپزشک معالج و کمیسیون پزشکی شرکت هواپیمایی مجوز پرواز به این افراد ندادهاند، برای حفظ امنیت خود و سایر مسافران نباید سوار هواپیما شوند.
ممنوعیت پرواز برای زنان باردار
اگر خانم بارداری در هفتههای آخر بارداری با هواپیما سفر کند، احتمال زایمان زودرس وجود دارد، به همین خاطر شرکتهای هواپیمایی ممنوعیتهایی برای پرواز زنان باردار در نظر گرفتهاند. مناسبترین زمان برای سفر با هواپیما در دوران بارداری، اواسط دوران حاملگی یعنی سه ماهه دوم و از هفته ۱۴ تا ۲۸ بارداری است. منع سفر با هواپیما بهخصوص برای خانمهایی که سابقه زایمان زودرس، مرده زایی، بارداری دوقلویی، مسمومیت در بارداری و… داشتهاند، جدیتر است. توصیه میشود سایر خانمهای باردار نیز قبل از سفر و رزرو بلیط هواپیما هر مسیری مثلا بلیط هواپیما مشهد رشت حتماً معاینه شوند و با اجازه پزشک سفر هوایی داشته باشند.
ممنوعیت پرواز برای بیماران مغز و اعصاب
- صرع: احتمال تکرار تشنج در کسانی که به صرع مبتلا هستند، زیاد است؛ به همین دلیل به این افراد حتی اجازه رانندگی هم داده نمیشود. بهتر است افراد مبتلا به صرع قبل از سوار شدن به هواپیما مجوز لازم را از پزشک متخصص دریافت کنند.
- حمله مغزی ایسکمیک و گذرا: بیماران مبتلا به TIA ممکن است در عرض ۴۸ ساعت اول دوباره دچار حمله شوند که در این صورت به داروی وریدی نیاز دارند. به همین خاطر این دسته از بیماران نباید تا حد امکان سوار هواپیما شوند.
- بعد از جراحی مخچه: تا ۲۴ ساعت بعد از عمل جراحی مخچه احتمال خونریزی وجود دارد. اختلاف فشار در کابین هواپیما ممکن است روی سیستم مغز و اعصاب فرد تاثیر بگذارد و بیمار را با مشکلاتی مواجه کند، به همین دلیل افرادی که بهتازگی جراحی مخچه داشتهاند مجاز به سفر با هواپیما نیستند.
- عفونتهای مغزی: اگر فردی به یک عفونت مغزی نظیر مننژیت یا آنسفالیت مبتلا باشد، باید حداقل تا یک هفته پس از بهبود کامل از سفر هوایی خودداری کند.
سخن پایانی
برخی از افراد بهدلیل ابتلا به بیماریهای خاص اجازه پرواز ندارند، مگر اینکه بیماری یا مشکلشان رفع شود یا از سوی پزشک خود تاییدیه همراه داشته باشند. اگر شما هم از بیماری بهخصوصی رنج میبرید حتماً ۴۸ تا ۷۲ ساعت قبل از پرواز برای تأیید فرم پزشکی خود به پزشکان معتمد مراجعه کنید. سپس دفاتر فروش و کارکنان خدمات فرودگاهی را در جریان شرایط ویژه خود قرار دهید، چراکه مخفی کردن بیماریتان ممکن است در مراحل نهایی مشکلساز شود و خدمه پرواز با اطلاع از بیماریتان مانع از سوار شدن شما به هواپیما شوند.