کاربرد تجهیزات اعلام حریق در منزل
پیشرفت صنایع ساختمان سازی و استفاده از امکانات و تجهیزات ایمنی در آن ها باعث شده تا جان و مال انسان ها در برابر حوادثی همچون آتش سوزی تا حد زیادی در امان باشد. تجهیزات اعلام حریق از ضروری ترین و کاربردی ترین تجهیزات آتش نشانی هستند که میتوانند تا حد زیادی از بروز خسارات در محل جلوگیری کنند. در این مطلب میخواهیم کاربرد تجهیزات اعلام حریق در منزل را مورد بررسی قرار داده و به اهمیت استفاده از این وسایل پی ببریم.
معرفی تجهیزات اعلام حریق
تا پیش از اینکه صنعت تولید تجهیزات آتش نشانی تا این حد پیشرفت کند، اصلی ترین و مهم ترین وسیله ای که برای افزایش امنیت ساکنان یک ساختمان مورد استفاده قرار می گرفت کپسول آتش نشانی بود. البته کپسول های آتش نشانی همچنان هم جایگاه ویژه و مهم خود را در فرایند مهار آتش حفظ کردهاند. اما علاوه بر کپسول های آتش نشانی تجهیزات دیگری نیز وجود دارند که میتوانند تا حد زیادی آمار بروز آتش سوزی در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و همچنین کارگاه های صنعتی را کاهش دهند.
این تجهیزات همان تجهیزات اعلام حریق هستند که قرار است با آن ها بیشتر آشنا شویم. تجهیزات اعلام حریق همانطور که از نامشان مشخص است مجموعه ای از وسایل و ابزار هستند که با فناوری و تکنولوژی خاصی که در ساخت آنها به کار رفته می توانند عامل حریق را به سرعت شناسایی کرده و اعلام خطر کنند.
پس اگر می خواهید سطح امنیت محل سکونت یا کار خود را افزایش دهید بهتر است در اسرع وقت اقدام به تهیه تجهیزات اعلام حریق و تجهیزات اطفاء حریق مانند کپسول آتش نشانی co2 و نصب آنها در ساختمان کنید. این تجهیزات در تمام ساعات شبانه روز فعال هستند و حتی در زمان خواب شما در صورتی که آتش سوزی در محل رخ دهد به سرعت آن را تشخیص داده و به شما هشدار می دهند.
به این شکل امنیت شما تا حد زیادی تضمین میشود و میتوانید قبل از اینکه دیر شود عملیات اطفاء حریق را شروع کنید. تجهیزات اعلام حریق این امکان را فراهم می کنند تا شما بتوانید به سرعت مشکل را در ساختمان پیدا کرده و تا زمانی که نیروهای آتشنشانی به محل اعزام شوند از شعله ورتر شدن آن جلوگیری کنید.
سیستم اعلام حریق
تمامی تجهیزات و وسایلی که برای اعلام و آشکارسازی حریق به کار می روند، به کمک یک مجموعه کامل به نام سیستم اعلام حریق شناخته می شوند . سیستم اعلام حریق انواع گوناگونی داشته و هر کدام از انواع آن روش کار و پیچیدگی های خاص خود را دارند. اما به طور کل وظیفه اصلی سیستم اعلام حریق این است که در زمان آتش سوزی بلافاصله آن را شناسایی کرده و با سیستم هشدار خود و از طریق آژیر کشیدن ساکنین محل را از خطر آگاه سازد. سیستم های اعلام حریق را می توان به دو گروه اصلی تقسیم کرد که عبارتند از:
سیستم های اعلام حریق متعارف
این سیستم ها مجهز به چند دتکتور حریق و شستی هستند که توسط یک سری مدار به پنل کنترل مرکزی متصل می شوند. در بخش های آتی با کاربرد دتکتور حریق و شستی آشنا می شویم. دتکتورها پس از تشخیص حریق، از طریق مدارهای خود پیام خطر را به پنل مرکزی دستگاه انتقال می دهند و سیستم هشدار دستگاه شروع به آژیر کشیدن می کند.
سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر
روش کار سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر نیز مشابه سیستم های متعارف است اما با یک تفاوت اساسی. مهم ترین تفاوت میان این دو سیستم در میزان دقت آن هاست. سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به شما میگوید که کدام یک از بخش های ساختمان دچار آتش سوزی شده و آدرس دقیق آن را در اختیار شما قرار می دهد.
انواع دتکتورهای اعلام حریق
یکی دیگر از انواع تجهیزات اعلام حریق که در تمامی ساختمان های نوساز می توانیم نمونه هایی از آن را مشاهده کنیم دتکتورهای اعلام حریق و دتکتور دودی هستند. دتکتورهای اعلام حریق دارای یک سری سنسورهای بخصوص هستند که این سنسورها در زمان بروز حریق، علائم آن را به سرعت شناسایی کرده و پیام خطر را اعلام می کنند. دتکتورها انواع گوناگونی دارند و هرکدام به روش مخصوص به خود خطر حریق را اعلام می کنند. از جمله انواع دتکتور اعلام حریق عبارتند از:
- دتکتور دودی اعلام حریق
- دتکتورهای حرارتی اعلام حریق
- دتکتور شعله اعلام حریق
- دتکتورهای ترکیبی و…
هر کدام از انواع دتکتور می توانند به گروههای دیگری تقسیم شوند و مکانیزم عمل مخصوص به خود را داشته باشند. حال می خواهیم با یک مثال روش کار دتکتورها را شرح دهیم. به عنوان مثال دتکتور های دودی به گونه ای ساخته شده اند که نسبت به عامل دود بسیار حساس هستند. بنابراین زمانی که در محل، اثری از دود وجود داشته باشد سنسورهای دتکتور دودی فعال شده و هشدار خطر را اعلام می کنند.
دتکتورهای حرارتی نیز به افزایش دما و حرارت محیط حساس هستند و در صورت افزایش حرارت فعال می شوند. وجود دتکتورهای اعلام حریق تا حد زیادی عملیات شناسایی و اطفاء حریق را آسان و موفقیت آمیز کردهاند. اگر محل سکونت و یا کار شما به این تجهیزات اعلام حریق مجهز نیست توصیه میشود در اسرع وقت نسبت به تهیه و نصب آن ها اقدام کنید.
شستی اعلام حریق
یکی دیگر از تجهیزاتی که در سیستم اعلام حریق نقش بسیار کلیدی و مهمی را ایفا میکند شستی اعلام حریق است. معمولا شستی ها به یک سوئیچ مخصوص مجهز هستند که از این سوئیچ برای خاموش و روشن کردن شستی استفاده می شود. در زمان بروز حریق افراد می توانند با شکستن شیشه شستی و فشار دادن کلید آن خطر حریق و آتش سوزی را به دیگر افراد و ساکنین ساختمان اعلام کنند. معمولاً بهترین مکان برای نصب شستی جایی از ساختمان است که تمامی افراد در زمان خطر بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. این مکان معمولاً در مسیرهای خروجی ساختمان و راه پله های امن است.
آژیرهای اعلام حریق
تقریباً همه ما به خوبی از نحوه کار آژیر اعلام حریق آگاه هستیم. آژیرهای اعلام حریق انواع گوناگونی دارند و بسته به شرایط محیط و کاربری ساختمان می توان از انواع آن ها استفاده کرد. معمولاً آژیرها را از نظر طراحی به دو گروه دستی و برقی تقسیم می کنند. شما می توانید انواع آژیر را از سایت و فروشگاه آژمان خریداری کنید.