۵ علت اصلی دندان درد در دوران بارداری و راه حل آن
یکی از مشکلات رایج بانوان باردار را میتوان دندان درد معرفی کرد؛ بارداری دورانی دوستداشتنی است که سلامت مادر در این دوران اهمیت فراوانی دارد.
بنابراین خداحافظی با دندان درد در دوران بارداری باعث گذراندن راحتتر روزهای بارداری میشود. بانوان بسیاری در این دوران دچار مشکلات دندان میشوند و به دلیل کمبود کلسیم و یا اختلالات هورمونها و.. دندان درد میگیرند.
در ادامه با عوامل موثر در پیشگیری و درمان دندان درد در دوران بارداری آشنا میشویم.
اصلی ترین علت های ایجاد دندان درد در دوران بارداری:
گفتنی است که دنداندرد در دوران بارداری علتهای متفاوتی دارد و بستگی به شرایط مادر این عوامل متفاوت است؛ در واقع رشد نوزاد در این دوران موجب تغییرات زیادی مانند تغییرات سطح هورمونها، بهمخوردن تعادل هورمونها میشود.
در ادامه به علتهای دندان درد در دوران باداری اشاره میکنیم:
1. کاهش کلسیم
یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری کاهش کلسیم است؛ بانوان باید قبل از بارداری میزان کلسیم بدن خود را بسنجند و کمبود مواد معدنی و ویتامینها را از قبل جبران کنند.
به دلیل اینکه جنین برای رشد و شکلگیری استخوانها نیاز به کلسیم دارد و وجود کلسیم در رشد عضلات، اسکلت و قلب و اعصاب موثر است. بنابراین بایستی بدن مادر برای مصرف کلسیم نوزاد آماده باشد.
وجود کلسیم به حفظ سلامت بدن و دندانها کمک میکند و در این دوران مادر باید به اندازه کافی کلسیم مصرف کند.
گفتنی است که کمبود کلسیم موجب کاهش ذخایر معدنی بدن مادر میشود و حتی بعد از زایمان و در مراحل بعدی زندگی احتمال وقوع پوکی استخوان وجود دارد. زنان باردار روزانه باید حدود ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم مصرف کنند.
به طور میانگین در چهار وعده غذاهای حاوی کلسیم باید مصرف شود. در صورتی که مادر علائمی مانند مشکلات عضلانی، خستگی مفرط، افسردگی و مشکلات پوستی و ناخن داشته باشد، احتمال کمبود کلسیم در بدن وجود دارد.
همچنین بانوان قبل از بارداری با مراجعه به کلینیک داندانپزشکی میتوانند از شرایط دندانهای خود در این دوران اطلاع حاصل کنند.
۲. تغییرات هورمونی
یکی از علل بارز دندان درد در دوران بارداری، تغییرات سطح هورمونها در بدن مادر است؛ افزایش استروژن و پروژسترون موجب آسیبپذیری پلاک دندانها میشود.
خوشبختانه مادر میتواند از تجمع پلاک دندانها با مراجعه با بهترین دندانپزشک جلوگیری کند. پلاک دندانها موجب التهاب لثه میشود و در سه ماهه دوم بارداری خوردن و آشامیدن را سخت میکند.
تجمع پلاکها باعث ایجاد تومورهای غیرسرطانی در لثه میشود و در دوران بارداری جرم و پوسیدگی را در پی دارد و با مشورت دندانپزشک مجرب میتوانید با دندان درد در دوران بارداری خداحافظی کنید.
۳. رژیم غذایی نامناسب
همانطوری که میدانید برای جلوگیری از دندان درد در دوران بارداری بایستی رژیم غذایی خاصی رعایت شود. بدن مادر باید از طریق تغذیه مناسب، مواد معدنی و سایر نیازهای بدن جنین را برطرف کند. پس با رعایت رژیم غذایی سالم و مغذی دندانها سالمتر میمانند.
بنابراین مادران از طریق مشورت با دندانپزشک حرفهای میتوانند بهترین رژیم غذایی مناسب با کربوهیدرات بالا را مصرف کنند. مصرف غذاهای شور و یا شیرین و چرب سلامت بدن و دندانهای مادر را به خطر میاندازد.
۴. اسید معده
اغلب بانوان باردار در دوران بارداری دچار تهوع و استفراغ میشوند و به همین دلیل اسید معده موجب خرابی بیشتر دندانها میشود.
به مرور اسید معده برروی مینای دندان تأثیر میگذارد و پوسیدگی دندانها را در دوران بارداری در پی دارد.
۵. مصرف کافئین
مصرف کافئین موجب پوسیدگی دندانها میشود ،بنابراین مادران باردار برای جبران انرژی مصرفی میتوانند از ورزشهای مخصوص بارداری مانند پیادهروی استفاده کنند.
مصرف کافئین موجب کاهش تولید بزاق دهان میشود و به همین دلیل احتمال افزایش فرسایش دندانها وجود دارد. بنابراین در هنگام نوشیدن چای کمرنگ، نوشیدن آب را فراموش نکنید.
درمان دندان درد در دوران بارداری
گاهی به دلیل شرایط مادر دندانپزشک نمیتواند روشهای درمانی دارویی را برای دندان درد استفاده کند.
بنابراین بانوان باردار میتوانند با روشهای خانگی از بروز درد جلوگیری کنند و به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند. به همین دلیل در ادامه به روشهای خانگی برای درمان درد در دوران بارداری اشاره میکنیم.
سیر
یکی از درمانهای مفید برای دندان درد را میتوان سیر معرفی کرد؛ سیر باعث تسکین درد میشود و ناراحتی و درد را به میزان زیادی کاهش میدهد. به طور کلی خوردن سیر در دوران بارداری خواص زیادی دارد و برای غلظت و فشار خون بسیار مفید است. به دلیل وجود آلیسین در سیر، در تسکین تأثیر بسزایی دارد. البته باید در نظر داشت که در صورت فشار خون پایین مصرف سیر توصیه نمیشود.
آلوئه ورا
از جمله گیاهانی که خاصیت زیادی دارد آلوئه وراست؛ این نوع گیاه به دلیل داشتن ماده آنتی باکتریال بسیار برای لثه فایده دارد و درد دندان و لثه را تسکین میدهد. بنابراین برای کاهش التهاب در دوران بارداری مفید است و از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
آب و نمک
حتما میدانید که آب و نمک چقدر برای بهبود درد و پوسیدگی دندان ها مؤثر است؛ بانوان باردار میتوانند به راحتی محلول آب و نمک را درست کنند و از این طریق درد دندان و لثه را کاهش دهند.
میخک
از جمله گیاهانی که برای دندان درد بسیار فایده دارد، میخک است؛ این نوع گیاه برای دهان و دندان فایده زیادی دارد و بوی بد دهان را از بین میبرد. برای کاهش درد ۳ یا ۴ میخک را در دهان نگه دارید تا برروی دندان اثر کند و درد را کاهش دهد.
درمان دارویی برای دندان درد در دوران بارداری
بسیاری از مسکنها را بدون نسخه میتوان از داروخانه تهیه کرد؛ اما در دوران بارداری بدون مشورت دندانپزشک نباید دارویی مصرف شود و ممکن است که برروی جنین تأثیر منفی بگذارد.
پاراستامول و بعضی از آنتیبیوتیکها از جمله داروییهایی به شمار میروند که دندانپزشکان در دوران بارداری تجویز میکنند.
اما در نظر داشته باشید که مصرف بدون نسخه و مشورت دندانپزشک میتواند باعث ایجاد حساسیت شود و شرایط جسمی مادر را به خطر بیاندازد. حفظ سلامت مادر در این دوران اهمیت زیادی دارد و رعایت توصیههای پزشک در سلامت مادر و جنین حائز اهمیت است.
مراجعه به دندانپزشک حرفهای
در دوران بارداری مراجعه به دندانپزشک مجرب توصیه میشود و باید از شرایط دندانها اطمینان حاصل کنید. هر چند که جلسات درمانی بهتر است که از قبل انجام شود.
اما در صورت دندان درد و التهاب لثه در دوران بارداری، بهتر است که سریعتر به دندانپزشک باتجربه مراجعه کنید.
یکی از با تجربه ترین دندان پزشکان جنوب کشور و قطب پزشکی کشور دکتر سیروس قاسمی هستند که با سابقه درخشان در زمینه خدمات دندانپزشکی فعالیت میکنند.
پوسیدگی و عفونت دندان سریع پیش میرود و به همین دلیل قبل از اینکه اوضاع پیچیدهتر شود، باید دندانپزشک درمان را شروع کند. جرمگیری دندان یکی از روشهای بیخطر برای بارداری است که میتوان برای پیشگیری از دندان درد آنجام داد. تمیز کردن دندانها از طریق جرمگیری از التهاب لثه نیز جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: ایا دندانپزشکی بدون درد امکان پذیر است؟
روشهای پیشگیری از دندان درد در دوران بارداری
همیشه روشهای صحیحی برای پیشگیری از دندان درد وجود دارد و اگر آن را رعایت کنید، دچار بیماری و دندان درد نمیشوید. در ادامه روشهای پیشگیری از دندان درد در دوران باداری را با هم بررسی میکنیم.
مسواک زدن
از جمله روشهای مؤثر را میتوان مسواک زدن معرفی کرد؛ اگر شما هم به صورت مداوم مسواک بزنید میتوانید از دندان درد در دوران بارداری جلوگیری کنید. روش اصولی مسواک زدن را یاد بگیرید و با مسواکهای برس نرم روزی دوبار دندانهایتان را بشورید.
کنترل تهوع صبحگاهی
تهوع و استفراغ صبحگاهی از مشکلات رایج مادران باردار است که موجب افزایش اسید معده و آسیب به دندانها میشود. بنابراین سعی کنید که صبحها دهان خود را با آب بشویید و بعد از استفراغ حتما مسواک بزنید که اسید معده برروی بافت دندان تاثیر نگذارد و موجب خرابی مینای دندان نشود.
نخ دندان
استفاده از نخ دندان به خصوص برای دندانهای پرشده، بهترین روش برای جلوگیری از دندان درد است؛ سعی کنید که بعد از هر بار غذاخوردن از نخ دندان استفاده کنید که تکههای کوچک غذا در بین دندانها باقی نماند.
استفاده از منابع کلسیم
مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مانند ماست، دوغ و کشک و… از تخریب دندانها جلوگیری میکند. مصرف میوه و سبزیجات تازه موجب افزایش طول عمر دندانها میشود.
عدم مصرف مواد قندی
خوردن نوشیدنیهای گازدار و شیرین مانند نوشابه و… برای دندانها بسیار مضر است. بنابراین مصرف مواد غذایی بدون قند اهمیت زیادی دارد و به طول عمر دندانها کمک بسزایی میکند.
استفاده از دهانشویه
بانوان باردار نباید از غرغره هانشویه غافل شوند و به صورت مداوم مصرف دهانشویههای مخصوص، اهمیت زیادی دارد. دهانشویههای ضدالتهاب برای لثه بسیار مفید است و دندان درد را کاهش میدهد. البته دقت داشته باشید که این دهانشویه مصرفی باید بدون الکل باشد که تأثیری برای جنین نداشته باشد.
جمعبندی
ما در این مطلب روشهای کاهش دندان درد در دوران بارداری را بررسی کردیم؛ با بروز دندان درد حتما به بهترین دندانپزشک مراجعه کنید تا قبل از پیشرفت پوسیدگی آن را درمان کنید.
قبل از دوران بارداری برای چکاپ دندانها و لثه نزد دندانپزشک بروید و نظر او را درباره سلامت دندانها بدانید تا خداحافظی با دندان درد در دوران بارداری را تجربه کنید.