آشنایی با کولیس دیجیتال و انواع میکرومتر و کاربردهای آنها
آشنایی با کولیس دیجیتال و انواع میکرومتر و کاربردهای آنها
کولیس چست؟
کولیس یکی از پر کاربردترین ابزارهای اندازه گیری در صنعت مهندسی می باشد که برای اندازه گیری قطر داخلی ، خارجی و عمق بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
اجزای تشکیل دهنده کولیس
1: گیره های داخلی کوچک
2: گیره های خارجی بزرگ
3: عمق سنج
4:درجه بندی اصلی
5:درجه بندی ورنیه
انواع کولیس
امروزه انواع مختلفی از کولیس تولید و روانه بازار میشود از جمله:
1:کولیس ساده: که به کولیس ورنیه نیز معروف است.
2:کولیس عقربه ای : این مدل کولیس بسیار شبیه به ساعت می باشد و به آن کولیس ساعتی نیز می گویند.
3: کولیس دیجیتال: کولیس دیجیتال که نوع پیشرفته کولیس می باشد نسبت به دو نوع دیگر کولیس هم آسان تر میشود از آن استفاده کرد و هم محاسبه بسیار دقیق تری انجام می دهد.
4: کولیس پرگاری: از این نوع کولیس برای خط انداختن روی فلز و انواع چوب استفاده میشود و قابلیت اندازه گیری ندارد.
5: کولیس فنر دار: این کولیس مانند کولیس پرگاری است با این تفاوت که برای خط اندازی استفاده نمیشود از این نوع کولیس برای اندازه گیری استفاده میشود ولی در کنار آن باید یک خط کش هم وجود داشته باشد چون این کولیس درجه بندی ندارد.
انواع کولیس از نظر نوع اندازه گیری
کولیس ها از نظر نوع اندازه گیری به سه دسته تقسیم میشود:
1: کولیس داخل سنج : از این نوع مدل برای اندازه گیری عمق داخل جسم استفاده میشود این مدل به سه صورت میله ای ، استاندارد و کاردی تولید میشود.
2: کولیس خارج سنج : این نوع مدل کولیس برای اندازه گیری عمق خارجی یک جسم استفاده میشود.
3: کولیس عمق سنج : برای بررسی عمق یک وسیله از این مدل کولیس استفاده میشود .کولیس عمق سنج در سه مدل ساده ، عقربه ای و دیجیتال تولید میشود.
میکرومتر
یکی از ابزراهای مهم اندازه گیری میکرومتر می باشد و برای اندازه گیری قطر داخلی ، ضخامت ، قطر چرخ دندنه ها،قطر مته ها و … استفاده میشود و با توجه به هدف طراحی آن برای اندازه گیری های دقیقی استفاده میشود دقت میکرومتر خیلی بیشتر از دقت کولیس می باشد. در صنایع مختلف برای اندازه گیری های قطعات با دقت بالا از انواع مختلف میکرومتر استفاده میشود تقریبا برای اندازه گیری هر قطعه در صنایع مختلف میکرومتر خاص آن وجود دارد و همین امر باعث ایجاد تنوع در انواع میکرومتر میشود .
انواع میکرومتر
میکرومتر شیار سنج
میکرومتر تیغه ای
میکرومتر ورنیه
میکرومتر حدی
میکرومتر نقطه ای
میکرومتر چرخ دنده
میکرومتر پیچ
میکرومتر سوزنی
میکرومتر سه فک
میکرومتر لوله ای
کاربرد میکرومتر
میکرومتر ها برای اندازه گیری اجسام حتی اجسام بسیار کوچک استفاده میشوند و نتایج بسیار دقیق و میلیمتری را ارائه میدهند میکرومتر ها خصوصا میکرومتر دیجیتال در تمام مناطق تولیدی که نیاز به اندازه گیری دارند استفاده میشوند و در دو نوع آنالوگ و دیجتال هم در بازار موجود می باشند.
اجزای تشکیل دهنده میکرومتر ها
قاب کمانی شکل
پلاک مشخصات
فک ثابت
فک متحرک
قفل
غلاف متحرک یا پوسته متحرک
دسته جغجغه
سیستم جغجغه
انواع میکرومتر از نظر سطح اندازه گیری
واحد اندازه گیری میکرومترها به دو صورت میلیمتری و اینچی می باشد و میکرومترها برای اندازه گیری 4 سطح استفاده میشود یعنی ما میکرومتری داریم که از 0 تا 25 میلیمتری را اندازه گیری می کند نوع دیگر از 25 تا 50 میلمتری را اندازه گیری می کند . و دو نوع دیگر هم فاصله بین 50 تا 75 و آخرین مدل هم فاصله بین 75 تا 100 میلیمتر را اندازه گیری می کند.