بررسی کیفیت و جنس انواع قابلمه و ظروف آشپزخانه در تهیه غذا
آشپزی هنری است که برای رسیدن به نتایج مطلوب به ابزار و وسایل مناسب نیاز دارد. قابلمهها و ظروف آشپزخانه از ابزارهای ضروری در تهیه غذا هستند و کیفیت و جنس آنها نقش مهمی در فرایند پختوپز دارد.
کیفیت قابلمهها و ظروف آشپزخانه میتواند بر طعم، بافت و ارزش غذایی غذا تاثیر بگذارد. بنابراین بررسی کیفیت و جنس انواع ظروف آشپزخانه و خرید قابلمه مناسب ضرورت دارد.
تاثیر قابلمه و ظروف آشپزخانه بر مواد غذایی
خرید قابلمه با کیفیت میتواند تاثیر بهسزایی در روند تهیه غذا داشته باشد. در اینجا چند مورد برای نشاندادن تاثیر کیفیت و جنس قابلمه و ظروف آشپزخانه بر روند پختوپز بررسی شده است:
رسانایی گرما
موادسازنده قابلمه یا ظروف آشپزخانه بر نحوه هدایت گرما تاثیر میگذارد. بهعنوانمثال، مس یک رسانای عالی گرما محسوب خواهد شد، درحالیکه فولاد ضدزنگ چنین نیست.
بنابراین، قابلمه و ظروف مسی سریعتر و یکنواختتر از ظروف استیل گرم میشوند. گرمای ناهموار و غیریکنواخت باعث مشکل در پخت غذا خواهد شد. بهعنوانمثال، اگر فقط بخشی از ظروف در هنگام آشپزی گرم شوند احتمال دارد قسمتهایی از غذا نپخته یا نیمپز بمانند.
ماندگاری
کیفیت قابلمه یا ظروف آشپزخانه میتواند روی دوام آن تاثیر بگذارد. خرید قابلمه و ظروف ارزانقیمت هیچوقت حرکت خوبی نیست. زیرا آنها بهمرور زمان تابدار میشوند که بر توانایی آنها در پخت یکنواخت غذا تاثیر میگذارد. خرید قابلمه چدنی و ظروف باکیفیت ساختهشده از مواد مناسب سرمایهگذاری خوبی است؛ زیرا سالهای سال ماندگاری دارند.
پوششهای نچسب
برخی از قابلمهها و ظروف آشپزخانه دارای روکشهای نچسب، مانند چدن و گرانیت هستند که پختوپز و نظافت را آسانتر خواهد کرد. با اینحال، این پوششها موادشیمیایی مضر را در هنگام گرمشدن در دمای بالا آزاد میکنند. مهم است که پوششهای نچسب باکیفیت و عاری از مواد شیمیایی مضر را برگزینید.
واکنشپذیری
برخی از مواد، مانند آلومینیوم، میتوانند با غذاهای اسیدی مانند گوجهفرنگی یا سرکه واکنش نشان دهند. این نکته باعث ایجاد طعم فلز در غذا میشود.
فولاد ضدزنگ یک ماده غیر واکنشی است که برای استفاده با انواع مواد غذایی بیخطر خواهد بود. البته که هر ظرفی با هر موادی مناسب یک کاربرد بهشمار میآید. شما بهعنوان آشپزی که سلامت غذا برایتان اولویت دارد، باید دانش ابتدایی از واکنش احتمالی ظروف و غذاهای خاص داشته باشید.
سهولت در نظافت
کیفیت و جنس قابلمهها و ظروف آشپزخانه بر راحتی تمیزکردن آنها تاثیر میگذارد. پوششهای نچسب، مانند گرانیت، تمیزکردن را آسانتر خواهند کرد، اما اگر خراشیده شود یا آسیب ببینند، تمیزکردن آنها نیز دشوارتر میشود.
فولاد ضدزنگ و چدن هر دو بهراحتی تمیز میشوند که این امکان وجود دارد آنها را با پاککنندههای ساینده بدون آسیبرساندن به سطح تمیز کرد.
راهنمای خرید قابلمه
هنگام خرید قابلمه و ظروف آشپزخانه، فاکتورهای مختلفی را باید در نظر بگیرید تا مطمئن شوید که بهترین خرید را نسبت به پول خود انجام میدهید. در اینجا برخی از فاکتورهای مهم برای خرید انواع قابلمه آورده شده است:
جنس
جنس قابلمه یا ظروف آشپزخانه یکی از مهمترین عواملی خواهد بود که زمان خرید باید به آن توجه کرد. مواد مختلف دارای خواص متفاوتی هستند که بر روند پخت تاثیر میگذارند. مواد متداول عبارتند از فولاد ضدزنگ، آلومینیوم، چدن، مس و پوششهای نچسب. هر مادهای مزایا و معایب خاص خود را دارد، بنابراین محصولی را انتخاب کنید که مطابق با نیازها و ترجیحات آشپزی شما باشد.
اندازه
اندازه قابلمه یا ظروف آشپزخانه یکی دیگر از عوامل مهمی است که باید در نظر بگیرید. شما باید اندازهای را برگزینید که متناسب با نوع آشپزی شما باشد. برای مثال، اگر اغلب برای یک خانواده پرجمعیت غذا میپزید یا پذیرای مهمانان زیادی هستید، احتمال دارد بخواهید قابلمهها و تابههای بزرگتری را انتخاب کنید.
شکل
شکل قابلمه بر عملکرد پخت آن تاثیرگذار خواهد بود. بهعنوانمثال، قابلمه پهنتر با سطح بزرگتر برای تفتدادن گوشت مناسب خواهد بود. درحالیکه قابلمه بلندتر با پایه باریکتر برای پختن سوپ و خورشت بهتر است.
پوشش نچسب
اگر ظروف نچسب را ترجیح میدهید، باید زمان خرید قابلمه، نوع پوشش نچسب مورداستفاده را در نظر بگیرید. برخی از پوششهای نچسب میتوانند موادشیمیایی مضر را در دمای بالا آزاد کنند. بهدنبال پوششهای نچسب باکیفیت و عاری از مواد شیمیایی مضر باشید.
دسته
دسته قابلمه یا ظروف آشپزخانه نیز اهمیت دارد. در دستگرفتن آن باید راحت باشد، در هنگام پختوپز خنک بماند و محکم ساخته شده باشد. برخی از دستگیرهها نیز بهگونهای طراحی شدهاند که مناسب استفاده در فر هستند.
درب
درب قابلمه باید کاملا اندازه آن باشد تا محکم بچسبد و بخار از آن خارج نشود. ضمن آنکه باید از مواد مقاوم در برابر حرارت ساخته شود.
برند و قیمت
برند و قیمت قابلمه یا ظروف آشپزخانه نیز میتواند از عوامل مهمی باشد که باید در نظر گرفته شود. خرید قابلمه با مارکهای باکیفیت احتمال دارد گرانتر و سختتر باشند، اما اغلب با دوامتر هستند، عملکرد بهتری ارائه میدهند و سلامتی را تضمین میکنند. با اینحال، باید بودجه خود را نیز در نظر بگیرید و قابلمه و ظروفی را انتخاب کنید که در محدوده قیمتی شما قرار میگیرند.
نگهداری
نحوه نگهداری قابلمه یا ظروف آشپزخانه را در نظر بگیرید. برخی از مواد نیاز به مراقبت ویژه، شستوشو با دست یا شرایط نگهداری خاص و ممنوعیت استفاده در پخت بعضی مواد غذایی دارند.
بررسی نوع فلز استفاده شده در قابلمه و ظروف آشپزخانه
ظروف آشپزی بخش ضروری هر آشپزخانهای محسوب میشود. انتخاب و خرید قابلمه مناسب میتواند تفاوت قابلتوجهی در کیفیت غذای در حال آمادهسازی ایجاد کند.
درحالیکه اکثر مردم بر انتخاب بهترین مواد غذایی برای پخت غذای بهتر تمرکز میکنند، نوع فلز مورداستفاده در ظروف پختوپز نیز عامل مهمی است که باید در نظر گرفته شود.
فلزات مختلف ویژگیهای بهخصوصی دارند که نحوه عملکرد آنها را در هنگام انجام کارهای پختوپز خاص مانند سرخکردن یا تفتدادن مشخص میکند. مهمترین خاصیتی که در انتخاب نوع ظروف فلزی باید در نظر گرفت رسانایی حرارتی آن است.
رسانایی حرارتی معیاری برای سنجش توانایی یک ماده برای انتقال و توزیع موثر گرما محسوب میشود. موادی با رسانایی حرارتی بالا بهسرعت گرما را از محیط خود میگیرند و با کاهش دمای محیط، سریعتر گرما را از دست میدهند. در حالت ایدهآل، فلزی که یک قابلمه یا ماهیتابه از آن ساخته شده است باید رسانایی حرارتی بالایی داشته باشد تا غذا سریع و یکنواخت بپزد.
آلومینیوم
آلومینیوم یکی از محبوبترین فلزات برای طراحی ظروف در نظر گرفته میشود که بیش از 50 درصد از بازار خرید قابلمه را به خود اختصاص داده است.
آلومینیوم رسانایی حرارتی بسیار بالای 205 W/(m/K) دارد که توانایی آن در گرمشدن سریع و پخت یکنواخت غذا را ایجاد میکند. ظروف آلومینیومی مقرونبهصرفه، نسبتا سبک و بادوام هستند.
با اینحال، آلومینیوم یک فلز واکنشپذیر است. اگر از وسایل پختوپز ساختهشده از این فلز برای تهیه غذاهای بسیار اسیدی یا قلیایی مانند گوجهفرنگی یا آبلیمو استفاده شود، احتمالا غذای در حال پخت طعم فلزی و تلخی به خود میگیرد.
مشکل دیگر این ظروف، امکان ایجاد رگههای خاکستری با تغییر رنگ هنگام پختن غذاهای با رنگ روشنتر مانند تخممرغ است. ظروف واکنشپذیر باید برای کارهایی مانند جوشاندن آب و تفتدادن سبزیها و گوشت استفاده شوند.
برای جلوگیری از آلودگی احتمالی موادغذایی، بیشتر ظروف آلومینیومی با استفاده از یک پوشش نچسب، از واکنش غذا با فلز جلوگیری میکنند. سازندگان با استفاده از فرایندی به نام آنودیزاسیون یک لایه اکسیدی را که به طور طبیعی روی آلومینیوم تشکیل میشود ضخیم میکند. با سفتشدن این پوشش، فلز در برابر خراش مقاومتر خواهد شد و دیگر با غذاهای اسیدی یا قلیایی واکنش نشان نمیدهد.
مس
مس فلز دیگری خواهد بود که معمولا در ظروف پختوپز استفاده میشود. مس رسانایی حرارتی بسیار بالا 385 W/(m/K) دارد که دوبرابر آلومینیوم، در وسایل پختوپز مورد استفاده قرار میگیرد.
قابلمهها و تابههای مسی باکیفیت برای استفاده در هنگام گرمکردن و خنککردن سریع غذا ایدهآل هستند.
خرید قابلمه مسی اغلب برای اهدافی مانند جوشاندن باحرارت بالا یا برای جوشاندن ملایم سسهای ظریف که به تنظیم دمای پخت بسیار خاصی نیاز دارند استفاده میشوند. مس نیز مانند آلومینیوم یک فلز واکنشپذیر است و نباید در پخت غذاهای اسیدی از آن استفاده کرد.
در صورت استفاده از قابلمه یا تابه مسی خالص، این احتمال وجود دارد که غذای در حال پخت، فلز را از این ماهیتابهها جدا کند و باعث مشکلات سلامتی شود. این در مورد فلز مس که در صورت مصرف مقدار زیاد باعث تهوع، استفراغ یا اسهال میشود، مشکلساز خواهد بود.
نکته مهم در قابلمه مسی
در بیشتر مواقع، مقدار کم مسی که احتمال دارد هنگام استفاده از این ظروف در غذا حل شود، مشکلی ندارد. اما اگر بهصورت روزانه از این قابلمهها و تابهها استفاده میکنید باید به آن توجه داشته باشید. برای جلوگیری از آلودگی احتمالی موادغذایی، ظروف مسی اغلب با قلع یا فولاد ضدزنگ پوشانده میشوند.
روکش فلزی راه دیگری برای استفاده از مزایای فلزی با رسانایی حرارتی بالا مانند مس بدون نگرانی در مورد خطرات سلامتی است. این روکش به افزودن لایهای از فلز با رسانایی حرارتی بالا به لایه زیرین تابه جهت انتقال موثرتر حرارت اشاره داشته باشد.
فولاد ضدزنگ
فولاد ضدزنگ یک انتخاب محبوب زمان خرید قابلمه خواهد بود؛ زیرا کاملا غیر واکنشی محسوب میشود. به این معنی که میتوانید هر نوع غذایی را روی آن بپزید. ضمن آنکه آنها ارزان، قابل شستشو در ماشین ظرفشویی و قابلاستفاده در فر هستند.
مدلهای خالصتر ظروف استیل معمولا انتقال و توزیع حرارت ضعیفی دارند که پخت ظروف حساس به دما را بسیار چالشبرانگیز میکند. این بدان دلیل است که فولاد ضدزنگ یکی از کمترین رسانایی حرارتی در بین تمام آلیاژهای فلزی با تنها 45 W/(m/K) را دارد. بهدلیل حداقل توانایی آن در انتقال موثر گرما، اکثر ظروف استیل ضدزنگ دارای هسته مس یا آلومینیوم هستند.
ظروف پختوپز از جنس استنلساستیل میتوانند مقادیر کمی نیکل، آهن و کروم را هنگام گرمشدن در دمای بالاتر از خود خارج کنند که در برخی موارد خطرناک خواهد بود.
چدن
ظروف چدنی بسیار مستحکم، ارزان و برای استفاده در هنگام تفتدادن، پختن و سرخکردن غذا عالی هستند.
کیفیت تولیدات فروشگاه کوئین هلان
فروشگاه کوئین هلان تولیدکننده انواع سرویس، تابه و ظروف آشپزخانه هستند. محصولات آنها از نظر مواد تولیدی بسیار مرغوب هستند و بدون واسطه بهدست مشتری میرسند. جنس محصولات آنها از دایکاست با پوشش داخلی گرانیت و تفلون است.
با تهیه سرویس خود را از فروشگاه کوئین هلان، این امکان را دارید تا تجربه خرید قابلمه با کیفیت و با ضمانت یکساله بیقیدوشرط داشته باشید. خرید قابلمه با تخفیف هم در این فروشگاه امکانپذیر خواهد بود. در ادامه، ویژگی محصولات این برند بهطورکلی و از نظر علمی بررسی شده است.
قابلمههای چدنی
قابلمههای چدنی بهدلیل دوام و توانایی در حفظ گرما شناخته شدهاند. آنها همهکاره هستند و این امکان وجود دارد تا آنها را روی اجاقگاز، فر یا روی آتش استفاده کرد. هدف از خریدن قابلمه چدنی اغلب تفتدادن گوشت و سبزیها در نظر گرفته میشود. البته میتوان از آنها برای تهیه خورشت و سوپ استفاده کرد. با اینحال، آنها سنگین هستند. ضمن آنکه قابل شستشو در ماشین ظرفشویی نیستند و تمیزکردن آنها احتمال دارد دشوار باشد.
قابلمههای گرانیتی
قابلمههای گرانیتی از ترکیب موادگرانیتی و سرامیکی ساخته میشوند. ویژگیهای آنها بهشرح زیر است:
- نچسب و ضد خش
- به روغن کمی برای پختوپز احتیاج دارند.
- تمیزکردن آسان و قابلشستوشو در ماشین ظرفشویی
- سبک
- بهسرعت گرم میشوند.
قابلمههای گرانیتی برای پختن سوپ، خورش و سس عالی هستند. با اینحال، آنها بهاندازه قابلمههای چدنی بادوام نیستند و در صورت افتادن یا ضربه ممکن است بهراحتی ترک بخورند. بهخاطر داشته باشید خرید قابلمه گرانیتی برای پختوپز باحرارت بالا توصیه نمیشود.
قابلمههای دایکاست
قابلمههای دایکاست از آلومینیوم ساخته شدهاند و بهدلیل توزیع یکنواخت گرما، وزن کم و سبکی و بهراحتی قابلحملبودن شناخته میشوند. آنها بهاندازه قابلمههای چدنی بادوام نیستند و در صورت عدم استفاده درست میتوانند تابدار یا فرورفته شوند.
بنابراین در صورت خرید قابلمه دایکاست، باید بسیار از آن مراقبت کنید.
قابلمههای تفلون
قابلمههای تفلون با مواد نچسب پوشانده شدهاند که تمیزکردن آنها را آسان میکند. آنها سبک هستند و بهسرعت گرم میشوند. قابلمههای تفلون برای پختن تخممرغ، پنکیک و سایر غذاهای لطیف مناسب خواهند بود.
در صورت عدم استفاده درست از آنها احتمال دارد خراشیده شوند. قابلمه تفلون برای افرادی که با حرارت بالا آشپزی میکنند مناسب نیست، زیرا در صورت گرمشدن بیشازحد بخارات سمی را آزاد خواهند کرد.
جمعبندی
کیفیت و جنس قابلمه و ظروف آشپزخانه نقش مهمی در تهیه غذا دارد. انتخاب مواد بر طعم، بافت و ارزش غذایی غذا تاثیر میگذارد؛ بنابراین انتخاب قابلمه و ظروف آشپزخانه مناسب باتوجهبه نوع غذای در حال تهیه ضروری است.
هنگام خرید قابلمه و ظروف آشپزخانه باید عواملی مانند دوام، رسانایی گرما و سهولت در تمیزکردن را در نظر گرفت. با شناخت انواع قابلمه و ظروف آشپزخانه و مواد سازنده آنها میتوان غذاهای خوشمزه و سالمی درست کرد.
منابع
https://kitchenambition.com/cookware-buying-guide/