راهنمای سفر به نجف آباد ( اطلاعات کامل نجف آباد برای سفری بی نظیر )

راهنمای سفر به نجف آباد، مکان های دیدنی نجف آباد، جاذبه های تاریخی نجف آباد، سوغات و … در ادامه برای شما قرار داده شده است. نجفآباد، شهری باستانی و سومین شهر پرجمعیت استان اصفهان، در فاصله 25 کیلومتری غرب اصفهان قرار دارد. این شهر در زمان حکومت شاه عباس صفوی بنا شده و بناهای تاریخی بسیاری را در خود جای داده است. اگر علاقمند به کشف جاذبه های دیدنی و آشنایی با فرهنگ و تاریخ این شهر هستید، این راهنما را از دست ندهید تا سفری یادماندنی را تجربه کنید.
با بخش گردشگری مجله اینترنتی باحال مگ همراه باشید.
بهترین زمان برای سفر به نجف آباد
این شهر آب و هوایی معتدل و نسبتاً خشک دارد. از نظر آب و هوایی بهترین زمان سفر به نجفآباد، فصل بهار است. هوای دلنشین بهار، بازدید از جاذبه های شهر را بسیار لذت بخش تر میکند. فصل پاییز نیز با آب و هوای دلپذیر و خلوت تر بودن شهر، میتواند انتخاب مناسبی باشد.
جاذبه های دیدنی نجف آباد
نجف آباد با قدمتی صفوی، گنجینه ای از جاذبه های تاریخی و طبیعی است که هر گردشگری را به خود جذب میکند. در ادامه به معرفی برخی از این جاذبه ها می پردازیم.
برج های دوقلوی صفا
برج های دوقلوی صفا (آق غلامعلی)، کبوترخانه ای دوقلو با طرح مکعب مستطیل شکل هستند که جزو برج های نادر و بی همتا به شمار میروند. در گذشته از پرواز کبوترهای بیشمار در بالای این منطقه، مسافران متوجه نزدیک شدن به نجف آباد می شدند. اما امروزه، بسیاری از این کبوترخانه ها از بین رفته اند و دیگر کاربرد گذشته را ندارند.
ارگ شیخ بهایی یا برج های خارون
ارگ شیخ بهایی یا برج های خارون، در جنوب شهر (منطقه بهارستان) واقع شده است. این بنا هفت برج کبوتر منفرد با ارتفاع تقریبی 14 متر دارد که به وسیله دیوارهای بلند کاهگلی به یکدیگر متصل شدهاند. معماری خاص این ارگ، شامل تقسیم بندی برج ها در زوایا و اضلاع دیوار ها، به علاوه سردر ورودی با هشتی و اتاق های مختلف (بالا، پایین و زیرزمین) است که ورود به ارگ را ممکن میسازد.
عصارخانه های نجف آباد
شهر نجف آباد به شهر عصارخانه نیز مشهور بوده است، عصارخانه، محلی برای روغن گیری بود. استفاده از روغندانه های گیاهی از گذشته های دور در این شهر رایج بوده است. برخی از این روغن ها مصرف صنعتی داشتند، برخی دیگر مصارف خوراکی و بعضی نیز برای روشنایی چراغ ها به کار میرفتند. اولین و قدیمی ترین عصارخانه شهر، عصارخانه آقا است که در مرکز بازار قرار دارد. عصارخانه محب علی نیز در بلوار ورودی شهر، نرسیده به فلکه ویلاشهر، واقع شده است.
پارک ملی قمیشلو
پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو، با وسعتی حدود ۸۷ هزار هکتار در شمال غربی نجف آباد، از مناطق حفاظت شده مهم جهان به شمار میرود. ۱۵۰ سال پیش، ظل السلطان (پسر ناصرالدین شاه و حاکم اصفهان) این منطقه را به عنوان شکارگاه اختصاصی خود اعلام کرد و حتی از چرای دام در آن جلوگیری نمود. اقلیم این منطقه نیمه خشک بیابانی است و حیوانات مختلفی از قبیل آهو، گرگ، کفتار، قوچ، کل و پرندگانی مانند تیهو، کبک، کرکس و عقاب در آن زندگی میکنند. می توانید در این منطقه آهوی ایرانی، قوچ و میش را تماشا کنید.
خانه های قدیمی نجف آباد
نجف آباد، علاوه بر کبوترخانه ها و عصارخانه هایش، خانه های تاریخی زیبایی دارد، از جمله:
- خانه لطفی: مربوط به دوران قاجار که در خیابان فردوسی قرار دارد.
- خانه معینی: مربوط به دوره پهلوی که در ضلع جنوبی باغ ملی واقع شده است.
- خانه آیت: متعلق به دوران پهلوی است که روبروی حسینیه میرزاخانیها واقع شده است.
- خانه نوریان: این خانه نیز در دوران قاجار ساخته شده است و در خیابان خواجه نصیرطوسی قرار دارد.
- خانه مهرپرور: متعلق به اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی، امروزه موزه مردمشناسی شهر نجف آباد است.
آسیاب و پلهای سنگی نجف آباد
نجف آباد علاوه بر جاذبه های شهری، دارای سازه های آبی تاریخی نیز هست، از جمله:
- آسیاب کپه ماسه: این آسیاب در ضلع جنوب شرقی جلال آباد و بر روی چند رشته قنات، در کنار رودخانه مرغاب قرار گرفته است.
- پل سنگی جلال آباد: این پل نیز در سمت جنوب و غرب روستای جلال آباد، روی رودخانه مرغاب واقع شده است. این پل ارتباط بین نجف آباد به سمت تنگ برزگله و سپس منطقه سامان را برقرار میکرده است.
بازار و بازارچه های نجف آباد
بازار نجف آباد به همراه بازارچه ها و تعدادی تیمچه (فضایی سرپوشیده در بازار برای تجارت کالاهای خاص)، از دیرباز مرکز تجاری شهر و مناطق اطراف بوده است. در گذشته این بازار رونق فراوانی داشته و امروزه نیز بواسطه ارزان و مناسب بودن قیمت و وجود اجناس گوناگون، این مرکز تجاری همچنان برقرار است.
سوغات نجف آباد
از معروف ترین سوغاتی های این شهر می توان به گز نجفآباد، پولکی (نوعی شیرینی)، عسل طبیعی، اِگِردِک (نوعی شیرینی محلی)، انار اشاره کرد.
چاقوسازی، نمد مالی، گیوه دوزی، قالی بافی و سبد بافی از جمله صنایع دستی نجف آباد هستند.
غذای محلی نجف آباد
از غذاهای سنتی پرطرفدار این شهر میتوان به گندی (نوعی کوفته محلی)، کباب شتر، و کلهجوش (که اغلب با کشک و گردو تهیه میشود) اشاره کرد.
آداب و رسوم نجف آباد
مردم نجف آباد دارای آداب و رسوم خاصی هستند که برخی از مهم ترین آن ها عبارت اند از:
مراسم سمنوپزان
یکی از مهم ترین آداب و رسوم مردم نجفآباد، پختن سمنو است که با اعتقادات مذهبی همراه است. مردم این شهر معتقدند سمنو متعلق به بیبی حضرت فاطمه زهرا (س) است و در حین پخت، با دعا و توسل به ایشان، حاجات خود را از خداوند طلب میکنند.
بازی های سنتی
در گذشته، بازی های سنتی متنوعی مانند الک دولک، پل چفتک، شا ابولی، کفش کفشی، موچولاس، زلبند، گاو جفتی، چرس چرسی، دوز بازی و سنگ بر یک در نجف آباد رواج داشت که با ورود ورزش های جدید، کم کم جای خود را به آن ها دادند.
مراسم ازدواج
ازدواج ها در نجف آباد غالباً درون خویشی (مانند دخترعمو و پسرعمو) و درون محلی است. رسم بر این است که کودکان را از کودکی برای هم نامزد اعلام میکنند. شیوه معمول ازدواج تک همسری است.
مراسم عزا
در نجفآباد، مراسم عزا با آداب ویژه ای برگزار می شود. برای متوفی حلوای پیش جنازه تهیه و جلوی تابوت تا گورستان حمل می کنند؛ مردم اعتقاد دارند خوردن این حلوا باعث دیدن خواب میت و اطلاع از وضعیت او در آن دنیا میشود. پس از دفن، تا سه شب بر سر مزار قرآن خوانی میکنند و صبح روز بعد از دفن، بستگان برای مژدگانی صبح شدن شب اول قبر به قبرستان میروند. همچنین کسانی که برای تشییع میآیند قبل از حمل جنازه، مبالغی زیر تشک متوفی قرار میدهند.
جمع بندی
نجف آباد شهری در غرب اصفهان، از کبوترخانه های باستانی و خانه های تاریخی گرفته تا بازار و آداب و رسوم دیرین خود، مقصدی متنوع و جذاب برای سفر شماست. اگر شما هم تجربه ای از سفر به نجف آباد دارید در نظرات ( دیدگاه ها ) با ما به اشتراک بگذارید.