hambergermenu

روانشناسی ترید در معاملات مارجین؛ چگونه از تصمیمات احساسی پرهیز کنیم؟

چرا روانشناسی در مارجین تریدینگ اهمیت دارد؟

روانشناسی ترید در معاملات مارجین از اهمیت بالاتری نسبت به معاملات اسپات برخوردار است؛ چرا که در معاملات اسپات تنها ضرر می‌کنید، اما در مارجین تریدینگ خطر از دست دادن کل سرمایه وجود دارد.

 

سود و زیان در معاملات مارجین چند برابر بازار اسپات هست و به همین دلیل هم تقویت قوای ذهنی هنگام انجام این گونه معاملات باید در اولویت هر تریدر باشد. در ادامه بیشتر درباره روانشناسی مارجین تریدینگ صحبت خواهیم کرد.

 

چرا روانشناسی در مارجین تریدینگ اهمیت دارد؟

بازارهای مارجین تریدینگ با استفاده از اهرم حرکت‌های قیمت در بازار را چند برابر بیشتر می‌کنند و در این حالت هیجانات بازار هم به اوج خود خواهد رسید. در این حالت کنترل هیجانات از اهمیت زیادی برخوردار است؛ اول به دلیل اینکه تصمیم‌های اشتباه باعث ضررهای چند برابری خواهند شد و خطا در تصمیم‌گیری می‌تواند کل سرمایه شما را به خطر بی اندازد.

 

در بازارهای اهرمی معاملات به این شکل پیش نمی‌روند که هر چه قدر با ضرر مواجه شدید، تنها بخشی از سرمایه خود را از دست بدهید؛ بلکه لیکویید خواهید شد و کل سرمایه را از دست خواهید داد.

 

برای مثال، تصور کنید که ۱۰۰ دلار را با اهرم ۱۰ وارد بازار بیت کوین کردید و پیش می‌کنید که قیمت بیت کوین از ۸۰ هزار به سمت بالا حرکت می‌کند.

 

اگر روند در خلاف پیش‌بینی شما پیش رود؛ با تنها ۱۰ درصد سقوط قیمت، کل سرمایه شما از دست خواهد رفت و دیگر سرمایه اولیه خود را هم ندارید. همین موضوع باعث شده است تا روانشناسی در بازار مارجین تریدینگ از اهمیت زیادی برخوردار شود.

 

تأثیر احساسات بر معاملات مارجین

در بازارهای مالی احساسات به صورت کلی بر روند قیمت اثر می‌گذارند و سرمایه‌گذاران درشت و خرد با توجه به احساسات حاکم بر بازار خرید و فروش می‌کنند؛ اما در بازار مارجین تریدینگ وضعیت به کلی فرق دارد.

 

معامله‌گران در مدت کوتاهی می‌توانند به بیش از ۵۰ درصد سود برسند که در حالت عادی ممکن است که بیش از چند هفته یا چند ماه طول بکشد.

 

در این حالت، معامله‌گر باید توانایی کنترل احساسات خود را داشته باشد و دچار طمع نشود. معامله‌گران حرفه‌ای بخش زیادی از سود خود را در این مرحله از معامله خارج می‌کنند؛ اما معامله‌گران احساساتی سعی می‌کنند که سود بیشتری به دست آورند و در نهایت یا سربه‌سر از بازار خارج می‌شوند یا این که سود کم‌تری نصیبشان می‌شود.

 

در مقابل، این وضعیت برای معامله‌گران در ضرر هم وجود دارد. معامله‌گران حرفه‌ای برای معاملات اهرمی حد ضرر مشخصی تعیین می‌کنند و هیچ‌گاه قبل از رسیدن قیمت به حد ضرر معامله را نمی‌بندند؛ اما معامله‌گران احساسی با دیدن ضررهای چند برابری می‌ترسند و ممکن است که قبل از بازگشت روند، معامله را با ضرر ببندند.

 

این در حالی است که اگر قیمت‌ها را در بازار واقعی بررسی کنند؛ قیمت کاهش زیادی نداشته است و خیلی زود به روند اصلی خود باز خواهد گشت.

 

تأثیر احساسات بر معاملات مارجین

 

رایج‌ترین احساسات مخرب در مارجین تریدینگ

احساسات مخرب زیادی در مارجین تریدینگ وجود دارند که در این بخش به ۴ احساس مهم اشاره خواهیم کرد. این ۴ احساس در مارجین تریدینگ شکل می‌گیرند و خیلی زود جای خود را به دیگری می‌دهند.

 

معامله‌گران حرفه‌ای این احساسات را می‌شناسند و در بازار سعی می‌کنند که کنترلشان کنند تا تصمیم‌گیری‌های معاملاتی بر اساس احساسات شکل نگیرند.

 

ترس (Fear) و تأثیر آن بر تصمیم‌گیری

وقتی پوزیشنی را در بازار مارجین تریدینگ باز کردید؛ ممکن است که قیمت کمی خلاف جهت پیش‌بینی شما پیش برود یا این که با حرکت کوچکی، سود زیادی به شما برسد.

 

در این حالت، معامله‌گران احساساتی وارد فاز ترس می‌شوند و افکاری مانند اینکه بیش از این ضرر نکنم یا این که این سود را از دست ندهم به ذهنشان خطور می‌کند. این افکار باعث می‌شوند که پوزیشن را برخلاف تحلیل‌هایشان زودتر ببندند و هرگز به اهداف معاملاتی خود نرسند.

 

برای مثال، تصور کنید که بر اساس تحلیل‌های تکنیکال مختلف به این نتیجه رسیده‌اید که مناسب‌ترین قیمت ورود برای پوزیشن خرید در اتریوم ۲ هزار دلار است و قیمت ۱۸۰۰ دلار حد ضرر و ۲۲۰۰ دلار اولین پله خروج از معامله است.

 

شما پوزیشن را باز می‌کنید؛ اما خیلی زود قیمت تا ۱۹۰۰ ریزش می‌کند؛ با اهرم ۵ معامله‌تان ۲۵ درصد وارد ضرر شده است و این باعث ترس شما خواهد شد.

 

اگر به سیستم معاملاتی‌تان پایبند نباشید؛ معامله را در همین قیمت می‌بندید و از بازگشت روند جا می‌مانید یا اینکه اجازه می‌دهید که قیمت به سمت بالا حرکت کند؛ اما قبل از رسیدن به ۲۲۰۰ دلار، از معامله با سود اندک خارج می‌شوید؛ چرا که ترس زیادی به شما در این معامله وارد شده است.

 

طمع (Greed) و خطر استفاده از اهرم‌های بالا

طمع یکی دیگر از خطرات بازار مارجین تریدینگ (Margin traiding) است که معامله‌گران را به سمت اهرم‌های خطرناک بیش از ۱۰ می‌برد یا اینکه اجازه نمی‌دهد که در قیمت از پیش تعیین شده از معامله خارج شوند. معامله‌گران برای کسب سود بیشتر طمع می‌کنند و اهرم‌های ریسکی ۵۰ یا ۱۰۰ را برای معامله انتخاب می‌کنند.

 

هنگام استفاده از این اهرم‌ها، اگر قیمت ۱ تا ۲ درصد برخلاف پیش‌بینی‌های معامله‌گر حرکت کند؛ کل پوزیشن لیکویید می‌شود و معامله‌گر سرمایه خود را از دست خواهد داد.

 

برای مثال، تصور کنید که تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال ریپل را انجام داده‌اید و بهترین قیمت ورود را ۲ دلار شناسایی کردید تا پوزیشن خرید بگیرید.

 

شما آن‌قدر از تحلیل خود مطمئن هستید که به جای اهرم ۱۰ یا ۵ از اهرم ۵۰ یا ۱۰۰ استفاده می‌کنید تا در بالا رفتن قیمت به سودهای ۵۰ و ۱۰۰ برابری دست پیدا کنید. در این جا هست که بازار با یک حرکت کوچک و سقوط قیمت به ۱.۹۸ می‌تواند کل سرمایه شما را لیکویید کند و دوباره حرکت را به سمت بالا آغاز کند.

 

طمع (Greed) و خطر استفاده از اهرم‌های بالا

 

امید واهی (Hope) و نگه‌داشتن معاملات زیان‌ده

امید واهی از دیگر احساساتی است که بیشتر در معاملات زیان‌ده دیده می‌شود. معامله‌گران برای پوزیشن‌های خود حد ضرر نمی‌گذارند و معاملات زیان‌ده خود را نگه می‌دارند تا وقتی که روند دوباره بازگردد.

 

این در حالی است که اگر تحلیل تکنیکال درستی برای معامله خود داشته باشند؛ می‌دانند که پایین‌تر آمدن قیمت از یک قیمت باعث می‌شود که روند شکسته شود و دیگر قیمت رو به بالا بازنگردد.

 

معامله‌گران حرفه‌ای در این نقاط حد ضرر خود را می‌گذارند تا از ضرر بیشتر جلوگیری کنند؛ اما معامله‌گران احساساتی امید واهی دارند که تا نزدیک به لیکویید شدن پوزیشن را نگه می‌دارند و در نهایت هم لیکویید می‌شوند.

 

برای مثال، تصور کنید که در تحلیل تکنیکال خود به این نتیجه رسیده‌اید که باید در قیمت ۲.۸ دلار وارد پوزیشن خرید تون کوین شوید؛ اما حد ضرری را برای خود تعیین نکرده‌اید.

 

قیمت ۲.۸ دلار برای پوزیشن خرید تون کوین بسیار مناسب است؛ اما اگر قیمت از ۲.۶ پایین‌تر بیاید، تون کوین وارد روند نزولی دیگری شده و پایین‌تر خواهد آمد.

 

شما این مسئله را می‌دانید، اما با رسیدن قیمت به ۲.۵ دلار باز هم پوزیشن را باز نگه می‌دارید تا در نهایت روند بازگردد و قیمت به بالای ۲.۸ دلار برسد. واقعیت این است که در این معاملات تا لیکویید کردن تمام پوزیشن‌ها، قیمت باز نمی‌گردد.

 

اضطراب (Anxiety) و تأثیر آن بر خروج‌های زودهنگام

اضطراب حس دیگری است که باعث خروج‌های زودهنگام در سود و ضرر می‌شود. معامله‌گر در چندین معامله قبلی خود، قبل از رسیدن به حد سود بازگشت روند را دیده است یا اینکه پس از رسیدن به حد ضرر متوجه شده که باز هم قیمت خواهد ریخت.

 

در چنین شرایطی، معامله‌گران دچار اضطراب می‌شوند و به اصول و استراتژی‌های معاملاتی خود پایبند نخواهند بود. این گونه معامله‌گران قبل از رسیدن قیمت به حد سود یا حد ضرر معامله را می‌بندند و با ضرر و زیان زیادی روبه‌رو می‌شوند.

 

برای مثال، تصور کنید که چند بار روی ارز دیجیتال دوج کوین معامله انجام دادید و تحلیل‌های شما شکست خورده است؛ اما این دفعه با یک استراتژی جدید وارد پوزیشن معامله می‌شوید.

 

این دفعه اضطراب شما را فرا می‌گیرد که امکان تکرار سناریوهای قبلی وجود دارد، در حالی که این استراتژی با موارد قبلی کاملاً متفاوت است.

 

شما از معامله خیلی زود خارج خواهید شد و قیمت دوج کوین برخلاف انتظار شما و مطابق با تحلیل رفتار می‌کند. در این لحظه هست که متوجه می‌شوید چه قدر اضطراب می‌تواند باعث ضرر و زیان شما شود و صدمات جبران ناپذیری را به بار آورد.

 

چگونه از تصمیمات احساسی در مارجین تریدینگ پرهیز کنیم؟

تصمیمات احساسی می‌توانند باعث کاهش سود، افزایش ضرر و زیان و حتی لیکویید شدن پوزیشن در مارجین تریدینگ شوند.

 

این مسئله باعث می‌شود تا معامله‌گران همواره به دنبال این باشند که چگونه از تصمیمات احساسی در مارجین تریدینگ پرهیز کنند. در این قسمت قرار است تا ۴ راه‌حل را به شما معرفی کنیم که کمک زیادی به کنترل احساساتتان در مارجین تریدینگ می‌کنند.

 

ایجاد یک پلن معاملاتی مشخص و پایبندی به آن

مسیر تبدیل شدن یک معامله‌گر تازه‌کار به حرفه‌ای از ایجاد یک پلن معاملاتی مشخص و پایبندی به آن می‌گذرد. بسیاری از معامله‌گران با یادگیری چند اندیکاتور وارد پوزیشن‌های معاملاتی می‌شوند و هر بار یکی از اندیکاتورها را تست می‌کنند و پلن معاملاتی مشخصی ندارند.

 

برخی دیگر از معامله‌گران هم پلن معاملاتی را در ابتدا می‌چینند؛ اما احساسات مختلف در حین معامله باعث می‌شود که به اصول پلن معاملاتی پایبند نباشند و رفتارهای خارج از برنامه انجام دهند.

 

اگر می‌خواهید که برآیند ماهانه یا سالانه معاملاتتان در پایان سودده باشد؛ باید حتماً روی پلن معاملاتی‌تان کار کنید و تمام جنبه‌های بازار را بسنجید و در پلن معاملاتی‌تان جای دهید.

 

پس از شروع معاملات دیگر اجازه ندارید که تصمیم‌های خارج از چارچوب بگیرید؛ مگر این که به این نتیجه برسید که پلن معاملاتی نیاز به بازبینی دارد و یک بار دیگر پلن معاملاتی را با توجه به شرایط جدید بازار بچینید.

 

استفاده از حد ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit)

حد ضرر و حد سود دو ابزار بسیار مهم برای معامله‌گران بازار مارجین هستند. از آن جا که استفاده از اهرم باعث می‌شود تا حرکت قیمت چند برابر دیده شود؛ باید دقت کنید که حد ضرر مناسبی را برای پوزیشن انتخاب کنید که در صورت رسیدن پوزیشن به حد ضرر، دیگر تحلیل از بین خواهد رفت و تمایلی به ادامه حضور در بازار نخواهید داشت.

 

از طرف دیگر، حد سود هم باید وجود داشته باشد تا در صورت رسیدن قیمت به سطوح مدنظر به صورت خودکار پوزیشن بسته شود و دیگر نیازی نباشد که مدام قیمت را دنبال کنید.

 

کاهش استفاده از اهرم‌های بالا برای کنترل استرس

استفاده از اهرم‌های بالا در معاملات نه تنها باعث سود بیشتر نمی‌شوند؛ بلکه استرس در وجود شما را بالاتر می‌برند.

 

تصور کنید که با اهرم ۱۰۰ وارد یک پوزیشن در بیت کوین شده‌اید، با ۱ درصد خطا، کل سرمایه‌تان از دست خواهد رفت. حالا اهرم ۲۰ را امتحان کنید که به شما اجازه ۵ درصد خطا می‌دهد.

 

هر چند اهرم ۲۰ هم بسیار بالا است؛ اما باز هم استرس کم‌تری به شما وارد می‌کند و دامنه خطا هم تا حد مطلوبی بالا خواهد رفت. بهترین اهرم معاملاتی در تمامی بازارها اهرم ۱۰ به پایین هست که ضمن افزایش سود، درصد مناسبی از خطا را برای معامله‌گران در نظر می‌گیرد. اصلاحات مرتبط به مارجین تریدینگ و جزئیات دقیق آن را از این وبسایت می‌توانید بررسی نمایید.

 

تمرین صبر و کنترل احساسات در معاملات پرنوسان

بازار ارزهای دیجیتال محلی برای نوسان‌های شدید است. اگر از اهرم‌های بالا استفاده نکرده باشید تا حساب خود را خیلی زود از دست بدهید؛ می‌توانید صبوری کنید تا متوجه شوید که چگونه یک تحلیل تکنیکال درست روی نمودار، پوزیشنتان را به اهداف مدنظر می‌رساند.

 

اگر صبوری و کنترل بر روی احساسات را در بازار ارز دیجیتال یاد نگیرید؛ همواره زودتر از موعد از معاملات خارج می‌شوید و سود اندکی به دست خواهید آورد یا این که دچار ضررهای اندک، اما مستمر خواهید شد.

 

تکنیک‌های عملی برای تقویت روانشناسی مارجین تریدینگ

  • از استراتژی معاملاتی‌تان در حساب دمو فوروارد تست بگیرید و در چندین بازار معاملاتی امتحان کنید تا اینکه نسبت به بازدهی استراتژی مطمئن شوید.
  • بازار را در زمانی که پوزیشن باز ندارید؛ دنبال کنید تا رفتارهای قیمت در زمان‌های مختلف را شناسایی کنید.
  • سعی کنید کتاب بخوانید و از تجربه افراد موفق در زمینه معامله‌گری درس بگیرید.
  • میزان دایره تحمل ریسک خود را بشناسید و هیچ‌گاه بیشتر از آن در معاملات ریسک نکنید.
  • با سرمایه‌های عمده خود وارد مارجین تریدینگ نشوید. هر پوزیشن تنها به ۱ یا ۲ درصد از کل سرمایه شما نیاز دارد.

 

دسته بندی :

هم اکنون دیگران می خوانند

سینا منصوری

فعال در حوزه سئو و علاقمند به مجله اینترنتی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی