راهنمای سفر به شیروان ( تمامی اطلاعاتی که در سفر به شیروان لازم دارید )

راهنمای سفر به شیروان، مکان های دیدنی شیروان، جاذبه های تاریخی شیروان و … در ادامه برای شما قرار داده شده است. شیروان دومین شهر بزرگ خراسان شمالی با قدمتی هفت هزارساله، یکی از کهن ترین مراکز تمدنی ایران است. این منطقه علاوه بر گنجینه ای شامل 120 اثرباستانی، به دلیل موقعیت جغرافیایی طبیعت چشم نوازی نیز دارد. شیروان در قلب دره ای سرسبز واقع شده و از وجود دو رودخانه اترک و شاخاب بهره مند است. در این مطلب از سایت باحال مگ ، به بررسی هرآنچه که باید درباره سفر به شیروان بدانید، خواهیم پرداخت.
چرا به شیروان سفر کنیم؟
دلایل متعددی برای انتخاب این شهر به عنوان مقصد سفر وجود دارد. از جمله:
- تاریخ غنی و آثارباستانی فراوان
- طبیعت باطراوت و چشم نواز
- فرهنگ و آداب و رسوم
- غذاهای محلی لذیذ
بهترین زمان سفر به شیروان
شیروان با آب و هوای معتدل کوهستانی در هر فصل زیبایی های خاصی دارد، اما به طور کلی فصل بهار و تابستان بهترین زمان سفر به شیروان محسوب می شود. در این فصول هوای شیروان معتدل و خنک و همچنین اوج زیبایی طبیعت در این موقعه از سال قابل مشاهده است. این شهر در زمستان هوایی سرد و برفی دارد.
جاذبه های گردشگری شیروان
مهمترین دلایل سفر به این دیار کهن عبارتند از:
قزلر قلعه (قلعه دختر)
قزلر قلعه که بیشتر با نام قلعه دختر شناخته می شود بر فراز قله بلندترین کوه منطقه زیدر قرار دارد. قدمت این قلعه به دوره هخامشیان برمی گردد که درحمله مغول ها تخریب شده است. این قلعه تاریخی دارای چهارستون در گوشه ها و بقایای اتاق ها، حمام، تنور نان پزی، انبازی و… می باشد.
تپه باستانی ارگ شیروان
تپه باستانی ارگ شیروان از بزرگترین و مهمترین محوطه باستانی شمال شرق کشور با قدمت هفت هزارساله است. این تپه تاریخی دارای حصار و چهار برج بلند بوده که عمارت حاکم بر بلندترین نقطه آن قرار داشته. وجود قبور زرتشتی در اطراف تپه و سایر نقاط شیروان نشان دهنده زندگی زرتشتیان در این شهر بوده است.
تپه هاب باستانی متعدد
علاوه بر ارگ شیروان، تپههای باستانی دیگری مانند تپه آقمزار، تپه ارگ زوارم، تپه استقلال، تپه الدریه، تپه اللهآباد، تپه امام بیگان، تپه برزلآباد، تپه پائین ده، تپه جلگه، تپه خیراتف، تپه دوگر، تپه زیارت (سه تپه)، تپه علی، تپه قره غازان، تپه قلعچه، تپه گبرخانه، تپه گلورتپه، تپه گند دره، تپه منصوره، تپه یانی قلعه نیز در این شهرستان وجود دارند که هر کدام به دوره تاریخی مختلف تعلق دارد.
موزه شیروان
این موزه از سه بخش اصلی تشکیل شده: نسخ خطی، باستانشناسی (با اشیاء مربوط به زندگی قدیم) و مردمشناسی. علاوه بر بخش های اصلی دارای فضاهای جانبی مانند کارگاه، آزمایشگاه مرمت، کارگاههای تولیدی، خزانه و اتاق قرنطینه است.
آرامگاه تیموری
آرامگاه تیموری، بنایی از دوره تیموریان، در نزدیکی مقبره امامزاده حمزه رضا قرار دارد. این آرامگاه که از خشت ساخته شده، نمایی هشت ضلعی با فضایی داخلی چهارگوش دارد.
آتشکده قلعه سام
این بنا از دوره ساسانیان، بر فراز کوه سام واقع شده است. این آتشکده دارای دو برج و اتاقهای نگهبانی کندهشده در دل صخرهها است. درخت های چنار با عمر پانصد ساله از دیدنی های این قلعه است.
آبشار اسطرخی (آبشار شارشار)
این آبشار که بلندترین آبشار منطقه و از جاهای دیدنی شیروان محسوب میشود، در درهای عمیق قرار دارد که رودخانهای از میان آن میگذرد. آبشار از میان درختان تنومند سپیدار، بید و گردو سرازیر شده و با برخورد به سنگها، به شکل ابر سفیدرنگ درمیآید که منظرهای دیدنی خلق میکند. در بالای این آبشار نیز بقایای آسیاب آبی قدیمی دیده میشود.
دره و آبشار زو اِرم
دره زو ارم که معنای آن دره بهشت است، یکی از زیباترین و دیدنیترین جاذبههای طبیعی شیروان محسوب میشود. این دره و روستای خوش آب و هوای زو ارم، در 28 کیلومتری جنوب شرق (یا جنوب غربی) شیروان واقع شده. با دیدن زیبایی های این دره متوجه خواهید شد که چرا به آن دره بهشت می گویند.
علاه و بر جاذبه های گردشگری معرفی شده، شیروان دارای جاذبه های دیگر مانند قلعه زو، غارهای هنامه، روستای گلیان، غارهای اسفیدان، روستای اوغاز، پل کرودیت، منطقه حفاظت شده گلول است.
سوغات و غذا های محلی شیروان
قَتلَمَه: نانی که با لایههای خمیر، روغن، زعفران و ادویه در تنور پخته میشود.
- چَلپه: خمیر نازک سرخ شده در روغن داغ.
- اَگِنجه: خمیر سرخ شده با سبزیهای محلی و پیاز.
- شیرمال: نان پخته شده در تنور با خمیر شیر و روغن زعفرانی.
- ساج نونه: نان نازک پخته شده روی ساج (ظرف چدنی).
- شکر پنیر (آبنبات): آبنبات محبوب در شیروان.
- فطیر: نان محلی با انواع مختلف، بهترین نوع آن با کره (فطیر مسکه).
- قاق: خمیر پخته شده در تنور با روغن، شکر و ادویه.
- چریش لی فطیر: نان پخته شده در تنور با خمیر و گیاه چریش.
- جِزلِق لی فطیر: نان پخته شده با خمیر و جِزلِق (تکههای کوچک دنبه).
- کلوچه برنجی: کلوچه کوچک پخته شده با خمیر آرد برنج.
- چُزمه: نان نازک سرخ شده در روغن.
- قوتاب (قطاب): خمیر سرخ شده با سبزی و گوشت کوبیده.
- یَخنه پلو: چلو با گوشت آبپز (ته چین).
- آبگوشت: خوراک گوشت، نخود، لوبیا و سیب زمینی.
- سِمسِه: خوراک آرد، شیره انگور، آب و ادویه.
- دُیمَه دَنی: گندم نیمه کوبیده جوشانده با آرد، روغن و ماست.
- قَیش: خوراک رشته، ماست، عدس و روغن.
- کَچِه (کاچی): خوراک آرد، آب و روغن.
- نون قاتق یا کله جوش: خوراک پیاز سرخ شده، دوغ، گردو و نان.
- پی او: خوراک پیاز سرخ شده، عدس، تخم مرغ و نان.
- دَرشو گرم: خوراک آرد، شیره انگور، ادویه و روغن.
- آش رشته: آش حبوبات، سبزی و رشته.
- آش یارمه: آش گندم و سبزی با دوغ.
- مَسدُوه: خوراک حبوبات، سبزی، برنج و دوغ.
- فرنی: خوراک شیر و آرد برنج.
- شیره داغ: خوراک روغن حیوانی داغ و شیره انگور با نان.
- تَلخان: خوراک گندم برشته، مغز خربزه، کنجد و شیره انگور.
- آش قلَیه: آش رشته با قیمه و دوغ سیردار.
- قرمه: خوراک گوشت گوسفند و پیاز.
سازهای محلی شیروان
سازهای محلی شیروان، بخش جداییناپذیری از فرهنگ و آداب و رسوم این منطقه هستند. ازجمله ساز های این دیار کهن می توان به قٌمشه، دوتار، دٌهل، سٌرنا، کمانچه، دایره، موزقان و نی اشاره کرد.
بازی های بومی شیروان
شیروان دارای بازیهای بومی متنوعی است که عبارتند از:
هُوَلَنْدِه (شبیه پرش طول و ارتفاع)
- زنجیره
- رها رها
- پیشته پیشته
- اله چمبه
- کِبِدی کِبِدی
- چِلِی
- بای (تاب بازی)
- اصولولی
- تسمه تسمه
- قره گُردِم
- اُستا زنجیر باف
- گوز باقْلَنْدِه
- قُلاقِ چکْمَه
- گرگم به هوا
- گل گل
- نون نون (لانه شیطان)
- پارا
- کلاس کلاس
- رقص چوب
- اُوپشتک
- دوز
- مَزَلاق
- لَپَّر
- ملاّ ملاّ
- زوو
- دونقوز، دونقوز
- دستمال دستمال
- کچه کچه
جمع بندی
شیروان با قدمتی هفت هزار ساله، جاذبههای دیدنی متنوع، مقصدی جذاب برای گردشگران است. امیدواریم این راهنمایی از مجله اینترنتی باحال مگ شما را برای سفری فراموش نشدنی به این دیار کهن یاری کند.