hambergermenu

۱۵ تکنیک روانشناس خانواده برای کمک به ازدواج موفق

چکیده : درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی از درمان های مورد استفاده روانشناس خانواده است و ظرفیت درمان گستره ای از مشکلات، از سلامت روان تا اعتیاد، مشکلات زناشویی و غیره را دارد. همواره هدف نهایی CBT ارتقای کیفیت زندگی فرد است.

 

زمانی که روابط زوجین در شرایط بدی هستند، معمولاً به این علت است که برخی از مسائل زیربنایی حل نشده ‌وجود دارد که می بایست با کمک روانشناس خانواده حل شود. این مسائل معمولاً ناشی از الگوهای فکری منفی هستند که باعث رفتارهای ناخوشایند و ناکارآمد می شوند.

 

یکی از راه های تأمین راه حل، اجرای درمان شناختی رفتاری است که با عنوان CBT هم شناخته می شود. این مقاله معنای CBT و فایده ی آن برای رابطه‌تان را به شما می آموزد.

 

15 تکنیک روانشناس خانواده برای کمک به ازدواج موفق

 

چگونهCBT روابط را بهبود می بخشد؟

درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی از درمان های مورد استفاده روانشناس خانواده است و ظرفیت درمان گستره ای از مشکلات، از سلامت روان تا اعتیاد، مشکلات زناشویی و غیره را دارد. همواره هدف نهایی CBT ارتقای کیفیت زندگی فرد است.

 

از منظر روابط، CBT در تقویت دلبستگی و صمیمیت بین زوجین نیز حائز اهمیت است. جالب است یادآور شویم که CBT می تواند ارتباط و عشق را بین زوجین ارتقا داده و گمان هایی را کاهش دهد که می توانند تهدیدی برای نابودی رابطه باشند.

 

ایوا ویلموتس و فرزیا شیرزاد روانشناس در ونکوور کانادا بر روی مطالعه ای پژوهشی کار کردند که مطالعه ی کیفی بسیاری از موارد با نتایج خوب پس از دریافتCBT را کاوش می کند.

 

آیا CBT می تواند به مسائل رابطه کمک کند؟

هنگامی که افراد در رابطه‌ شان شادتر هستند، بیشتر احتمال دارد که برای شریک زندگی شان مفیدتر باشند. درمان شناختی رفتاری (CBT) درمانی مؤثر در بهبود روابط است.

 

زیبایی CBT در آن است که اگر فردی تحت درمان قرار گیرد، تأثیرات مثبت درمان برای افراد دیگری که با او در ارتباط هستند نیز مفید خواهند بود.

 

ممکن است بعد از دانستن اینکه CBT به ارتباط بهتر زوجین کمک کرده و به جای دفن کردن مسائل، آن ها را حل می کند، کنجکاو شده باشید که «درمان CBT چیست». CBT به شرکای زندگی کمک می کند تا الگوهای فکری سالمی را اتخاذ کنند که بر رابطه شان تأثیر مثبت دارند.

 

هدف درمان شناختی رفتاری (CBT) بهبود کیفیت ابعاد مختلف زندگی شما است. در ابتدا، این درمان کمک می کند تا رفتارها و فرایندهای فکری منفی و کژکار را با افکار و رفتارهای مثبت جایگزین کنید.

 

در اینجا، چند شیوه که از طریق آن ها CBT می تواند رابطه تان را بهبود ببخشد، آورده شده اند:

 

  1. به شما کمک می کند بیشتر حضور داشته باشد

بسیاری از افراد ارتباط برقرار کردن با شریک زندگی شان را دشوار می دانند. یکی از دلایل این موضوع آن است که به لحاظ هیجانی، غایب یا غیر قابل دسترس هستند. بنابراین، حتی اگر ادعا کنند که با شریک زندگی شان حضور دارند، بیشترِ اعمال شان را در رابطه، هشیارانه انجام نمی دهند.

 

از طریق درمان زناشویی شناختی رفتاری، در رابطه تان بیشتر حضور خواهید داشت. به علاوه، اهمیت هدف گذاری با شریک تان در رابطه و کار کردن در جهت دستیابی به این اهداف را درخواهید یافت.

 

علاوه بر آن، درمان شناختی باعث می شود بیشتر مواظب شریک تان باشد. در نتیجه، ممکن است دیگر از حواس پرتی شما شکایت نکند.

 

 

  1. خلق تان را بهبود می بخشد

یکی دیگر از منافع به کار بردن مهارت های درمان شناختی رفتاری بهبود خلق شما است. وقتی که بعضی از معیارها تیک نخورده باشند، ممکن است شما شریک زندگی ایده آلی نباشید که همسرتان به دنبالش می گردد.

 

برای مثال، اگر همیشه به فعالیت هایی که شما و شریک زندگی تان را دربرمی گیرد، بی علاقه باشید، این مسئله می تواند بر خُلق رابطه تان تأثیر بگذارد. ممکن است شما از دلایل بی علاقگی خود آگاه نباشید.

 

اغلب اوقات، این مسئله به این دلیل است که شما خلق مناسبی ندارید و علتش را نمی دانید. با درمان شناختی رفتاری، می توانید دلیل ریشه ای انرژی و خلق پایین خود را درک کنید. این کار به شما کمک خواهد کرد تا افکار و خلق منفی تان مثبت شوند.

 

ریکاردو دورائس و فرزیا شیرزاد روانشناس دیگر در پژوهش شان بیشتر در این باره بحث می کنند. مطالعه ی آن ها به تأثیرگذاری زوج درمانی شناختی رفتاری در کاهش نشانه های افسردگی و اضطراب می پردازد که خلق را تحت تأثیر قرار می دهند.

 

  1. بهتر می خوابید و با شریک زندگی تان در آرامش بیشتری هستید

وقتی افکار منفی دارید، ممکن است شب ها نتوانید خوب بخوابید، چراکه چیزهای مختلفی در ذهن تان هستند که شما را نگران می کنند.

 

در طولانی مدت، ممکن است نشانه های اضطراب و افسردگی در شما ایجاد شوند که عمدتاً با غمگینی طولانی، شاد نبودن، ناامیدی و غیره مشخص می شوند. احتمالاً این ویژگی ها بر تعامل شما با شریک زندگی تان تأثیر می گذارند.

 

عادات نامناسب خوابیدن می تواند باعث فراموشکاری، خستگی مفرط، فقدان بارآوری و غیره شود. با این حال، به کار بردن برخی فنون درمان شناختی می تواند افکار منفی آزاردهنده را به افکار مثبت تغییر دهد.

 

همین که ذهن تان روی افکار مثبت متمرکز شود، کمتر به آن چیزهای منفی فکر خواهید کرد. این به شما کمک خواهد کرد تا سریع تر به خواب بروید، چراکه نگرانی ها و افکار ترسناک کمتری دارید.

 

  1. به شما کمک می کند به جای عادات منفی، عادات سالم تری را جایگزین کنید

افرادی که درگیر مشکلات سلامت روان هستند ممکن است عادات ناسالم و آسیب زایی را اتخاذ کرده تا بتوانند با مشکل شان مقابله کنند. برای مثال، فرد افسرده ای ممکن است به الکل یا مواد معتاد شود، چراکه کمک می‌کند احساس بهتری داشته باشد.

 

در طولانی مدت، آن ها کشف خواهند کرد که تأثیر این مواد کوتاه مدت است. فردی با عادات مقابله ای منفی بیشتر احتمال دارد که با شریک زندگی اش تعارض داشته باشد، چون که با یک دیگر هم نظر نخواهند بود.

 

این عادات باعث می شود آن ها رفتارهایی را توسعه دهند که به دل شریک زندگی شان نمی نشیند. با زوج درمانی شناختی، می توانید عادات سالمی را بیاموزید که اصطکاک بین شما و شریک زندگی تان را کاهش می دهند.

 

  1. ارتباط را بهبود می بخشد

یکی دیگر از فواید زوج درمانی شناختی رفتاری این است که ارتباط بین زوجین را بهبود می بخشد. از آنجا که روابط بر مبنای اعتماد و تمایل به گشودگی شکل می گیرند، زمانی که شرکا ارتباط شان را حفظ کنند، روابط هم پایدار می مانند.

 

ممکن است فردی که درگیر الگوهای فکری و رفتاری منفی است، از آنجا که ذهنش مشغول است، در برقراری ارتباط خوب عمل نکند. در نتیجه، امکان دارد که نتواند آنچه را تجربه می کند، توضیح دهد که این مسئله اغلب، بین این افراد و شریک زندگی شان گسستگی ایجاد می کند.

 

همچنین، به دلیل اینکه ارتباط آن ها مؤثر نیست، صمیمیت بین آن ها کاهش می یابد. با درمان شناختی رفتاری، زوجین می توانند احساسات شان را ابراز کرده و بدون پروراندن افکار منفی، نظرشان را بیان کنند.

 

  1. دلبستگی را تقویت می کند

درمان شناختی رفتاری دلبستگی بین شریک ها را با رشد استحکام عشق و تعهد، روز به روز محکم می کند.

 

با این حال، مهم است که توجه داشته باشیم که افراد دچار بیماری های سلامت روان و مشکلات اعتیادی احتمالاً بین خود و شریک زندگی شان فاصله می اندازند. این مسئله ممکن است به این دلیل باشد که آن ها احساس می کنند همسرشان آنچه را تجربه می کنند، درک نخواهد کرد.

 

با این حال، پس از اجرای CBT برای زوجین، آن ها خواهند آموخت که چگونه احساسات شان را به هم بگویند و بگویند که می خواهند چطور دوست داشته شوند و با آن ها رفتار شود.

 

به علاوه، از آنجا که معمولاً روانشناس یا روان درمانگر CBT را اجرا می کند، به تمام افراد درگیر کمک خواهند کرد تا خود و شریک زندگی شان را بهتر درک کرده و رابطه را به ثمر برسانند.

 

  1. عزت نفس در رابطه را بالا می برد

اگر یک شریک افکار خوبی درباره ی خود نداشته باشد، ممکن است سازگاری در رابطه برای او سخت باشد. چنین افرادی همواره فکر می کنند که شریک زندگی شان به دنبال دست انداختن آن هاست، حتی اگر او چنین قصدی نداشته باشد.

 

علاوه بر آن، هنگامی که شریک زندگی شان ناخودآگاه آن ها را از چیزی باخبر نکند، آن ها گمان می کنند که نظرشان مهم نیست و شروع می کنند به اینکه افکاری منفی را بپرورانند.

 

اما پس از اجرای درمان رفتاری، شریک تان را بیشتر درک خواهید کرد. بنابراین، اگر او شما را از مشغله های خود دور نگه دارد، قادر خواهید بود برای او بهانه بیاورید. همچنین می توانید درباره ی احساس تان از اینکه از برنامه های او کنار گذاشته شده اید، بهتر گفت و گو کنید.

 

پس، در طولانی مدت، به علت اینکه ارزش خود را در رابطه فراموش نخواهید کرد، عزت نفس شما ارتقا خواهد یافت.

 

  1. شادتر می شوید

افرادی که در حال دست و پنجه نرم کردن با امور سلامت روان و دیگر مسائلِ مرتبط هستند، ممکن است به اندازه ی شریک زندگی شان شاد نباشند.

 

اگر زوجین الگوهای فکری و رفتاری منفی داشته باشند، شاد بودن برای آن ها بعید به نظر می رسد. هرچند، به این معنا نیست که آن ها نمی توانند هر از گاهی خوشحال باشند، اما این خوشحالی همواره کوتاه است و بعد از آن به حالت پیش فرض خود بازمی گردند.

 

بعد از یادگیری تعدادی مهارت شناختی رفتاری، با خودتان، شریک زندگی تان، رابطه تان و چیزهای اطراف تان شادتر خواهید بود. به علاوه، یاد خواهید گرفت که بدون داشتن افکار منفی، با مشکلاتی که شادی شما را می ربایند، مقابله کنید.

 

  1. مشاجرات را کاهش می دهد

یکی از دلایلی که زوجین دائماً دعوا می کنند این است که هیچ تفاهم مشترکی ندارند. البته که موافقت با آنچه شریک زندگی تان می گوید، همیشه خوب نیست، اما وقتی این مسئله به نقطه ی دعوا می رسد، ممکن است محافظه کار و قضاوتگر شوید.

 

معمولاً، بعد از یک مشاجره، شریک ها احساس خوشایندی نداشته و از یک دیگر  منزجر خواهند شد.

 

اگر شرکای زندگی تحت درمان شناختی رفتاری قرار بگیرند، به آن ها کمک خواهد کرد تا مکالماتی را که به سرعت به مشاجرات می انجامند، ردیابی کنند؛ به این معنا که کمتر دعوا کرده و نسبت به آنچه شریک شان می گوید، ذهن گشاده تری خواهند داشت. در نهایت، یاد خواهند گرفت که چگونه بدون احساسات بد، حد وسط را بگیرند.

 

  1. می تواند از خیانت جلوگیری کند

بعضی از شرکا به نیمه ی بهتر خود خیانت می کنند، چراکه دیگر ارتباطی را که داشتند، احساس نمی کنند. متاسفانه، بسیاری اشتباه می کنند و درباره ی این مسئله با شریک خود گفت و گو  نمی کنند. در عوض، همه چیز را به شانس واگذار کرده و در طولانی مدت، شروع می کنند به ملاقات کردن با افرادی دیگر.

 

اگر متوجه شده اید که احساسات، افکار و هیجانات تان جلوی اوقات خوش با شریک تان را می گیرند، صحبت کردن درباره ی آن بسیار مهم است. درمان شناختی رفتاری به شما کمک می کند تا بدون اینکه شریک تان را از زندگی تان بیرون کنید، این کار را به درستی انجام دهید.

 

به جای اینکه شما یا شریک زندگی تان به وسیله ی دیگران به هم خیانت کنید، می توانید با دیگران درباره ی مشکلات صحبت کرده و رابطه تان را بهتر کنید.

 

  1. باعث می شود همدلی بیشتری نشان دهید

طبیعی است که تمایل داشته باشیم قهرمان قصه مان باشیم. با این حال، اگر همیشه وسوسه ی این موضوع را داشته باشیم، می تواند باعث تعارض و جدایی شود.

 

وقتی با شریک زندگی تان مخالفت می کنید، بیشتر احتمال دارد که بدون گوش سپردن به دیدگاه هایتان، محکم به آن ها بچسبید. ممکن است بعدتر متوجه شوید که کاملاً در اشتباه بوده اید.

 

وقتی تحت روابط CBT قرار می گیرید، می آموزید که چگونه از دیدگاه شریک تان به امور نگاه کنید. از آنجا که به شما کمک می کند تا آنچه را شریک زندگی تان تجربه می کند، آسان تر بفهمید، شما را نسبت به شریک تان همدل تر خواهد کرد.

 

  1. حمایت را افزایش می دهد

درمان CBT می تواند کمک کند تا از شریک زندگی تان بهتر حمایت کنید.

 

زمانی که می دانید چگونه احساسات و هیجانات خود را مدیریت کنید، می توانید در دردهای دیگران، از جمله شریک تان، شریک شوید. ممکن است کسی که مشغول افکار و رفتارهای منفی است نتواند از دیگرانی که با مشکل مشابهی مواجه اند، حمایت کند.

 

  1. الگوهای ناسالم را برملا می کند

فایده ی دیگری که CBT برای روابط به ارمغان می آورد، برملا کردن الگوهای ناسالم است. وقتی مسائلی در رابطه رخ می دهند، باید بتوانید ریشه ی آن ها را ردیابی کنید. اگر بتوانید بگویید علت تعارض بین شما و شریک زندگی تان چیست، می توانید از پس علت ریشه ای آن برآیید و از وقوع آن در آینده جلوگیری کنید.

 

وقتی متوجه می شوید که شریک تان به شیوه ی خاصی رفتار می کند، درمان شناختی رفتاری می تواند به شما کمک کند تا بررسی کنید که چه چیزی در حال روی دادن است.

 

  1. رشد و آگاهی شخصی را ارتقا می دهد

یکی از اهداف مهم رابطه این است که هر دو شریک زندگی شخصاً در ابعاد مختلف زندگی شان رشد کنند. اگر یکی از شرکا در حال رشد نبوده و برای خود ارزش قائل نباشد، یک جای کار مشکل دارد.

 

زمانی که تحت درمان شناختی قرار می گیرید، می آموزید که چگونه روی رشدتان تمرکز کرده و رابطه تان را به درستی مدیریت کنید.

 

  1. اطمینان و اعتماد را بهبود می بخشد

وقتی عمیقاً با شریک زندگی تان ارتباط می گیرید، اعتماد کردن و وفاداری به او آسان تر می شود. مطمئن خواهید بود که او در دلش بهترین چیزها را برای شما می خواهد و آسان خواهد بود که درباره ی او هیچ فکر منفی ای در سر نپرورانید.

 

به علاوه، قرار گرفتن تحت درمان شناختی رفتاری کمک می کند تا رابطه تان را رضایت بخش تر و لذت بخش تر کنید.

 

برای اینکه درباره ی بهبود رابطه تان به وسیله ی CBT بیشتر بدانید، کتاب جان لادگیت با عنوان جعبه ابزار CBT برای زوجین را بخوانید. این کتاب حاوی شماری از نکات برای بهبود ارتباط، ردیابی مشکلات و ساختن رابطه ای قدرتمند است.

 

   به طور خلاصه

اگر جست و جوی کمک برای سر پا نگه داشتن رابطه تان را در نظر گرفته اید، بهتر است درمان شناختی رفتاری را انتخاب کنید.

 

بعد از خواندن این متن درباره ی آنچه CBT به رابطه تان عرضه می کند، می توانید امتحان کردن آن را مد نظر قرار داده و چگونگی تأثیر مثبت آن را بر رابطه تان ببینید. سپس، اگر برای بهبود رابطه تان، در استفاده از CBT به کمک بیشتری نیاز داشتید، می توانید با یک روانشناس ایرانی در ونکووریا روان درمانگر ملاقات کرده یا یک دوره ی مرتبط را بگذرانید.

 

دسته بندی :

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *