hambergermenu

خرپشته ساختمان چیست ؟ ( توضیح دقیق با راهنمای کاربردی )

خرپشته ساختمان چیست ؟

خرپشته قسمتی از ساختمان است که به طور معمول در بالاترین طبقه قرار گرفته و راهی برای رسیدن به پشت‌بام است.

 

این قسمت، فضایی است که می‌تواند علاوه بر زیبایی بخشیدن به ساختمان، کاربردهای زیادی از جمله نگهداری تأسیسات، فضای استراحت و تفریح و زیبا کردن ساختمان داشته باشد.

 

رعایت نکات و استانداردهای ایمنی در ساخت این بخش از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید توجه کافی به آن صورت بگیرد. در این مطلب خرپشته ساختمان و استانداردهای ایمنی آن به طور کامل بررسی می‌شود.

 

با بخش مصالح و ساختمان از مجله اینترنتی باحال مگ همراه باشید.

 

خرپشته ساختمان چیست ؟

 

خرپشته ساختمان چه ویژگی‌ها و کاربردهایی دارد؟

خرپشته برطبق استانداردها، به فضای ارتباطی عمودی گفته می‌شود که از طریق مواردی مثل پله، دسترسی به پشت‌بام را از طبقه آخر ایجاد می‌کند. این فضا جزو مشاعات بوده و تمامی ساکنین ساختمان حق استفاده از آن را دارند. خرپشته باید ویژگی‌های متعددی داشته باشد. از جمله اینکه موقعیت آن باید به‌گونه‌ای باشد که امکان دسترسی به پشت‌بام را ساده کند.

 

اندازه خرپشته نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و باید به‌گونه‌ای باشد که وسایل و ابزار مورد نظر را به‌خوبی در خود جای دهد. برخورداری از استانداردهای ایمنی و ساخته‌شدن با استفاده از ابزار و مصالح باکیفیت، از دیگر ویژگی‌های مهم خرپشته به شمار می‌روند.

 

یکی از اصلی‌ترین کاربردهای خرپشته، ایجاد دسترسی آسان به پشت‌بام ساختمان است. در واقع در این فضا، یک راه‌پله یا آسانسور اختصاصی تعبیه شده که به طور مستقیم به پشت‌بام می‌رسد.

 

فضای خرپشته را همچنین می‌توان به‌عنوان انباری استفاده کرد. در بسیاری از ساختمان‌ها، وسایل اضافی در این مکان نگه‌داری می‌شوند.

 

یکی از کاربردهای جالب خرپشته، استفاده از آن به‌عنوان فضای کار یا تفریح است. خرپشته می‌تواند به‌عنوان اتاق استراحت، ورزش، آشپزخانه و… مورد استفاده قرار بگیرد.

 

استفاده از فضای خرپشته برای قراردادن تجهیزات مکانیکی و تأسیساتی از جمله آب‌گرم‌کن‌ها و یا ابزارهای تهویه‌مطبوع، یکی دیگر از کاربردهای خوب این فضا به شمار می‌رود.

 

مزایا و معایب استفاده از خرپشته در ساختمان

استفاده کردن از خرپشته در ساختمان‌ها مزایا و معایب خاص خودش را داراست. در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد:

مزایا

  • خرپشته علاوه بر اینکه دسترسی به پشت‌بام را ساده می‌کند، می‌تواند به‌عنوان فضایی مفید به‌کاررفته و فضای ساختمان را تاحدود زیادی بهینه‌سازی کند.
  • این فضا می‌تواند به زیباتر شدن ساختمان کمک کرده و به‌عنوان یک ویژگی مثبت، ارزش ملک را افزایش دهد.

 

معایب

  • ساخت خرپشته ساختمان همراه با هزینه‌های اضافی خواهد بود. علاوه بر این، نیاز منظم آن به نگهداری می‌تواند هزینه‌ها را افزایش دهد.
  • رعایت ایمنی در ساخت این فضا اهمیت بسیار بالایی دارد و درصورتی‌که مسائل ایمنی به‌خوبی رعایت نشود، خرپشته ممکن است خطرات زیادی را برای ساکنین ساختمان ایجاد کند.
  • خرپشته می‌تواند فضای قابل‌استفاده پشت‌بام را کاهش داده و برای افرادی که قصد استفاده‌های مختلف از پشت‌بام را دارند، مناسب نباشد.

 

تفاوت خرپشته و پشت‌بام

برخی تصور می‌کنند که خرپشته و پشت‌بام در واقع دو کلمه متفاوت برای یک فضا هستند. درحالی‌که این‌طور نیست و این دو کلمه نشان‌دهنده دو مفهوم متفاوت در ساختار هر ساختمان هستند و در ادامه به طور کامل بررسی خواهند شد.

 

پشت‌بام ساختمان

پشت‌بام ساختمان که در انگلیسی به آن Roof گفته می‌شود، بلندترین قسمت یک ساختمان بوده و سقف را پوشش می‌دهد.

 

برای ساخت این بخش از مصالح مخصوصی استفاده می‌شود و کاربرد اصلی آن، محافظت از ساختمان در برابر مواردی مثل باران و برف و یا نور خورشید است.

 

علاوه بر این، پشت‌بام می‌تواند کاربردهای دیگری نیز داشته باشد. به طور مثال، امروزه از پشت‌بام به طور گسترده‌ای برای ایجاد فضای سبز و فضای تفریح استفاده می‌شود.

 

خرپشته

خرپشته در انگلیسی ridge نامیده شده و فضایی مستقل و کوچک‌تر از پشت‌بام است که در آخرین طبقه قرار گرفته و کاربردهای زیادی دارد.

 

اصلی‌ترین نقش این بخش، آسان‌کردن دسترسی به پشت‌بام با استفاده از راه‌پله و یا آسانسور بوده و می‌تواند برای موارد دیگری نیز استفاده شود که به آن‌ها اشاره کردیم.

 

تفاوت خرپشته و پشت‌بام

  • پشت‌بام فضایی باز بوده درحالی‌که خرپشته ساختمان فضایی بسته است. خرپشته درواقع برخلاف پشت‌بام، یک سازه کوچک و سربسته است که به طور مستقل ساخته می‌شود.
  • دسترسی و کاربردهای پشت‌بام محدودتر است. درحالی‌که به‌سادگی می‌توان به خرپشته دسترسی داشت و از آن برای موارد مختلف و گسترده‌ای بهره برد.

 

چند نکته مهم در خصوص استانداردهای طراحی خرپشته

  • طراحی خرپشته و معماری آن باید توسط افراد حرفه‌ای و به‌گونه‌ای صورت بگیرد که با طراحی کلی ساختمان هماهنگ بوده و زیبایی آن را افزایش دهد.
  • حداقل ارتفاع مفید خرپشته، دو متر و بیست سانتی‌متر است.
  • درصورتی‌که خرپشته و اتاق آسانسور در ساختمان یکی باشد، باید ارتفاع خرپشته را ۲۸۰ سانتی‌متر بالاتر از سقف ساختمان در نظر گرفت.
  • بهتر است که دودکش ساختمان در کنار خرپشته طراحی نشود.
  • شیب‌بندی کف خرپشته باید به‌درستی صورت بگیرد تا آب ناشی از باران و برف به‌خوبی تخلیه شود.

 

استاندارد درب و سقف خرپشته ساختمان

در خصوص درب و سقف خرپشته نیز استانداردهای مختلفی وجود دارد که باید رعایت شوند. بسته به نظر کارفرما و مهندس سازنده بنا، ممکن است ابعاد و متریال مختلفی برای ساخت درب در نظر گرفته شود. اما به‌طورکلی برای ساخت آن از پروفیل استفاده می‌کنند.

 

در واقع کلاف برای ساخت چهارچوب و سپری از همان جنس برای قسمت‌های شیشه‌خور و ورق خور استفاده می‌شود. همچنین درب خرپشته باید به بیرون باز شود.

 

برای سقف نیز باید از پوشش‌های مناسبی استفاده کرد تا در برابر شرایط جوی و مواردی مثل فضولات پرندگان مقاوم باشند.

 

نورگیر و عایق صدا بودن پوشش سقف نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

نورگیر حبابی از جمله مواردی است که برای سقف خرپشته ساختمان از آن استفاده می‌کنند. نورگیر پلی‌کربنات نیز از دیگر متریال‌ها است که قیمت کمتری نسبت به نوع حبابی داشته و علاوه بر اینکه زیبایی زیادی به خرپشته می‌بخشد، مقاومت و استحکام خوبی نیز دارد.

 

جمع‌بندی

خرپشته می‌تواند یکی از عناصر کاربردی در انواع ساختمان‌ها باشد و علاوه بر کاربردهای زیاد در ایجاد زیبایی بیشتر، نقش مهمی در بهینه‌سازی فضا و ایجاد یک فضای کاربردی داشته باشد.

 

امروزه از خرپشته به‌عنوان فضایی برای نگهداری ابزار و تأسیسات ساختمان و یا به‌عنوان یک فضای ویژه‌کار و تفریح استفاده می‌شود.

 

هرچند که خرپشته می‌تواند کاربرد جداگانه‌ای نیز نداشته باشد و تنها به‌عنوان فضایی برای دسترسی ساده به پشت‌بام به کار رود.

 

آیا شما در ساختمان خود خرپشته دارید؟ لطفاً نظرات خود را در خصوص آن با ما به اشتراک بگذارید.

 

دسته بندی :

هم اکنون دیگران می خوانند

سینا منصوری

فعال در حوزه سئو و علاقمند به مجله اینترنتی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی