پروفیل استاد و رانر چیست؟ ( توضیح کاربردی )
پروفیلها انواع مختلفی دارند و از مهمترین اجزای صنعت ساختمانسازی به شمار میروند. دو نوع از کاربردیترین این پروفیلها، پروفیل رانر و پروفیل استاد است.
پروفیل استاد با جنس فولاد گالوانیزه، در ستونهای عمودی و پروفیل رانر در بالا و پایین سازهها و بهطور افقی قرار میگیرد.
این پروفیلهای پرکاربرد نقشهای زیادی از جمله افزایش استحکام و مقاومت سازه دارند. در این مطلب با ما همراه باشید تا دو پروفیل استاد و رانر را بهطورکامل بررسی کنیم.
با بخش مصالح و ساختمان از مجله اینترنتی باحال مگ همراه باشید.
آشنایی با پروفیل استاد
پروفیل استاد یا Stud profil، از اصلیترین اجزای سیستمهای دیوار خشک و انواع دیوارهای غیرباربر است.
این محصول بهعنوان یک ستون عمودی در قاببندی دیوارهای داخلی بهکاررفته و نقش حیاتی دارد. پروفیل استاد به طور معمول از جنس فولاد گالوانیزه بوده و مقاومت بالایی در برابر انواع مشکلات از جمله خوردگی و زنگزدن دارد.
این پروفیل از جمله محصولات تولید شده به روش نورد سرد بوده و وزن سبکی دارد که حملونقل و نصب آن را ساده میکند.
در ساخت دیوارهای خشک به طور معمول هم از پروفیل رانر و هم از پروفیل استاد استفاده میشود. به این صورت که در ابتدا پروفیل رانر را بهصورت افقی در دو قسمت بالا و پایین دیوار نصبکرده و سپس پروفیلهای استاد را در فواصل مشخصی که به طور معمول ۳۰، ۴۰ یا ۶۰ سانتیمتر هستند، در بین رانرها قرار داده و به آنها متصل میکنند.
در نهایت نیز با استفاده از ورق گچ یا کناف، آنها را پوشش داده و دیوار نهایی را میسازند.
پروفیل استاد بهآسانی نصب شده و بهراحتی به سایر اجزای سازه متصل میشود. این فرایند نصب ساده بوده و به تخصص زیاد یا ابزارهای پیچیده نیاز ندارد. به همین دلیل یکی از محبوبترین محصولات در ساختمانسازی است و سرعت و هزینه نصب را کاهش میدهد. این پروفیل معمولا سه تا شش میلیمتر ضخامت دارد.
آشنایی با پروفیل رانر
همانطور که اشاره شد، پروفیل رانر یا Runner profil از اجزای مکمل پروفیل استاد بوده و به طور افقی در بالا و پایین دیوار نصب میشود تا پروفیلهای استاد به طور عمودی در داخل آن قرار بگیرند.
این پروفیل با استفاده از ابزارهای اتصال مثل پیچ، میخ یا پرچ، به سقف و کف متصل شده و به دلیل مقطع U شکل خود، پروفیل استاد را بهخوبی دربرگرفته و از آن پشتیبانی میکند.
پروفیل استاد و رانر هر دو از فولاد گالوانیزه ساخته شده و مقاومت بسیار خوبی در برابر آسیبهای محیطی از جمله زنگزدگی و خوردگی دارند. ضخامت پروفیل رانر بهطور معمول ۰.۵ سانتیمتر است.
پروفیل رانر دارای ویژگیهای خوبی مثل طراحی خاص، مقاومت بالا، وزن سبک و راحتی در نصب است و به همین دلیل به طراحان و مهندسین این امکان را میدهد که طراحی داخلی را با آزادی و سهولت انجام داده و سازههایی پایدار و مقاوم بسازند.
کاربردهای پروفیل استاد و رانر
این پروفیلها یکی از کاربردیترین محصولات در بسیاری از صنایع بوده و بهخصوص در صنعت ساختمانسازی، کاربردهای زیاد و گستردهای دارند. برخی از متداولترین کاربردهای این پروفیلها در این قسمت آورده شده است:
در ساخت انواع دیوارهای تزیینی یا جداکننده
این پروفیلها دارای ویژگیهای فنی و ساختاری بسیار خوبی هستند که منجر به تولید سازههای مقاوم و مستحکم میشود. به همین دلیل از آنها برای ساخت انواع دیوارهای جداکننده و تزیینی استفاده میشود. این دیوارها میتوانند فضاهای داخلی را از هم جدا کرده و عایق صوت و حرارت هم باشند.
در ساخت سقفهای کاذب
یکی از مهمترین کاربردهای این دو نوع پروفیل، در ساخت و نصب سقفهای کاذب است. سقفهای کاذب در استحکام و همچنین زیبایی ساختمان نقش دارند. پروفیل رانر بهعنوان نگهدارنده و پروفیل استاد بهعنوان قاب این سقفها به کار برده میشود.
برای قاببندی درها و پنجرهها
این دو نوع پروفیل، در قاببندی در و یا پنجره کاربردی هستند. استفاده از آنها میتواند مقاومت سازه را در برابر باد و سایر عوامل جوی افزایش داده و منجر به جلوگیری از نفوذ صدا و حرارت نیز بشود.
مزایای پروفیل استاد و رانر
این دو نوع پروفیل میتوانند بارهای سنگین را تحمل کنند. همچنین مقاومت بالایی در برابر انواع نیروهای مختلف از خود نشان میدهند.
وزن این پروفیلها کم بوده و به همین دلیل وزن نهایی سازه را کاهش میدهند.
نصب انواع پروفیل استاد و رانر بسیار ساده و سریع است.
این پروفیلها در برابر آسیبهای محیطی و همچنین زلزله، بسیار مقاوم هستند.
این پروفیلها قابلیت نصب و استفاده مجدد دارند که آنها را بسیار مقرونبهصرفه و اقتصادی میکنند.
این پروفیلها انعطافپذیرند و میتوان آنها را برش داد. به همین دلیل با استفاده از آنها میتوان در طراحی سازه آزادی عمل و خلاقیت بالایی داشت.
چگونگی نصب پروفیل رانر و پروفیل استاد
برای نصب این پروفیلها باید از افراد مجرب و متخصص کمک بگیرید. در مرحله اول، محل نصب این پروفیلها پس از اندازهگیریهای دقیق مشخص شده و سپس آنها بهدقت در محل نصب میشوند. مرحله نصب در چهارچوب اصلی بسیار مهم است؛ چراکه پایداری سازه را تضمین میکند.
در ابتدا پروفیلهای رانر نصب شده و سپس پروفیلهای استاد به آنها متصل میشوند. پروفیلهای استاد باید بادقت زیاد در محلهای مشخصشده قرار گرفته و سپس با استفاده از ابزارهایی مثل دریل و پیچگوشتی و با رعایت استانداردها و اصول ایمنی به رانرها متصل میشوند.
تفاوت پروفیل استاد با رانر
پروفیل استاد بهعنوان ستون عمودی در دیوارهای خشک به کار میرود. این پروفیل در واقع عضو عمودی زیرسازی دیوارها است و با مقاومت بالای خود و به همراه پروفیل رانر، ساختار دیوار را پشتیبانی کرده و به آن استحکام میبخشد.
پروفیل رانر به شکل U بوده و برعکس پروفیل استاد، به صورت افقی در بالا و پایین دیوار نصب میشود. وظیفه اصلی این پروفیل، نگهداری و پشتیبانی پروفیل استاد است.
جمعبندی
در این مطلب به بررسی کامل پروفیل استاد و پروفیل رانر پرداخته و نحوه نصب آنها را نیز بررسی کردیم.
این دو پروفیل که از انواع نورد سرد و از جنس فولاد گالوانیزه هستند، به دلیل داشتن مزایای زیادی از جمله وزن سبک و استفاده ساده، کاربردهای گستردهای در ساخت انواع سازهها دارند.
پروفیل استاد و رانر در ابعاد و اندازههای مختلفی در بازار یافت میشوند و شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این دو پروفیل با ما در ارتباط باشید.