۵ نشانه چاه فاضلاب پر شده که باید جدی بگیرید
چاه فاضلاب پر شده یکی از موارد بسیار مهمی است که در اغلب ساختمان ها جدی گرفته نمیشود. با پر شدن چاه هایی که به شبکه فاضلاب شهری متصل نیستند، حتی خطر مرگ وجود دارد و نباید براحتی از آن چشم پوشی کرد. پر شدن چاه فاضلاب را براحتی می توانید از روی نشانه های آن تشخیص دهد. در ادامه به این روش ها و نشانه ها اشاره خواهیم داشت.
نشانه های چاه فاضلاب پر شده
در حال حاضر بسیاری از ساختمان ها هنوز به فاضلاب شهری متصل نبوده و بعد از پر شدن نیاز به خدمات تخلیه چاه دارند. چون ظرفیت چاه ها محدود بوده و باید با تانکرهای مکنده محتویات داخل آنها تخلیه شود. چاه های پر شده چند نشانه دارند از قبیل:
1- بالا زدن فاضلاب از چاه
شاید برای شما نیز شرایطی بوجود آمده باشد که فاضلاب از چاه دستشویی، حمام، آشپزخانه و حیاط بالا بزند. در برخی از مواقع بالا زدن فاضلاب به دلیل گرفتگی لوله ها است و ارتباطی با پر شدن چاه ندارد. اما ممکن است هیچ یک از روش های لوله بازکنی نتواند مشکل را حل کند. اگر ساختمان به فاضلاب شهری متصل نیست، این شرایط نشان دهنده پر شدن چاه است و نیاز به تخلیه دارد.
در صورت بروز این مشکل، نباید آب زیادی وارد لوله ها کنید، چون فاضلاب بیشتری بالا میزند و کثیف کاری بدی را به همراه دارد.
2- ایجاد بوی بد فاضلاب
یکی دیگر از نشانه های چاه فاضلاب پر شده، انتشار بوی بسیار بد در ساختمان است. در چاه های فاضلاب به دلیل تجزیه مواد آلی توسط میکروارگانیسم ها گاز زیادی تشکیل میشود. در حالت عادی سطح فاضلاب از دهانه چاه فاصله زیادی دارد و این گازها به بیرون هدایت نمیشوند. بعد از پر شدن چاه و بالا آمدن سطح فاضلاب، گازهای بد بو به بیرون هدایت شده و تمام ساختمان را پر می کنند.
این مشکل در ساختمان های ویلایی که اغلب سپتیک تانک استفاده می کنند بیشتر خودش را نشان می دهد. با تخلیه سپتیک تانک در زمان مناسب می توان بوی بد را از بین برد.
3- ایجاد نم و رطوبت روی دیوار و زمین
بعد از بالا آمدن سطح فاضلاب در چاه به مرور نم و رطوبت به دیوار و کف زمین نفوذ می کند. تغییر رنگ دیوار، باد کردن رنگ و کاغذ دیواری روی دیوار و سفیدک زدن زمین همگی نشان دهنده پر شدن چاه فاضلاب هستند. البته دقت داشته باشید که نم و رطوبت همیشه به این دلیل رخ نمی دهد و ممکن است لوله های آب و فاضلاب ترکیدگی داشته باشند.
در صورت مواجه شدن با این نشانه ها، بهتر است با تیم های تخلیه چاه و لوله بازکنی تماس بگیرید. این تیم ها ابتدا با دستگاه ترکیدگی لوله را شناسایی کرده و در صورت سالم بودن لوله ها، وضعیت چاه را بررسی می کنند. در صورت توجه نکردن به این نشانه ها خطر ریزش دیوار و نشت زمین تا حد زیادی افزایش پیدا می کند.
4- نشست زمین اطراف چاه فاضلاب
چاه های قدیمی بعد از پر شدن خطرات بسیار زیادی را به همراه دارند و یکی از آنها ریزش چاه و نشست زمین است. بعد از پر شدن چاه فاضلاب، نم و رطوبت آن به خاک اطراف چاه نفوذ کرده و زمین نشست می کند. اگر اطراف چاه فاضلاب نم و رطوبت زیادی وجود دارد و آب تجمع پیدا کرده است، می تواند یک نشانه از پر شدن چاه باشد.
علاوه بر تجمع آب اطراف چاه، پایین رفتن زمین نیز باید جدی گرفته شود. اگر زمین اطراف چاه نشست کرده است، آب را داخل آن بریزید و به صدای آن گوش دهید. اگر صدای ریختن آب به داخل چاه زیاد است، این یعنی سطح فاضلاب در چاه بالا آمده است. چاه های خالی صدای آب به سختی به بیرون انتشار پیدا می کند.
5- تغییر صدای ریختن فاضلاب به چاه
همان طور که اشاره شد، در چاه های پر شده، صدای ریختن فاضلاب به راحتی به گوش میرسد. به همین دلیل اگر احساس کردید که صدای ریختن فاضلاب در چاه غیرطبیعی و زیاد است، می تواند یک نشانه و زنگ خطر برای پر شدن آن باشد.
راهکارهای جلوگیری از پر شدن سریع چاه فاضلاب
ظرفیت چاه های فاضلاب مشخص است و نمی توان به طور کامل از پر شدن آنها جلوگیری کرد. اما روش هایی وجود دارد که پر شدن چاه را به تاخیر می اندازد از قبیل:
- لایروبی چاه را جدی بگیرید! جداره ها و کف چاه فاضلاب به مرور لجن زیادی گرفته و رسوب تشکیل شده باعث کاهش ظرفیت چاه میشود. به همین دلیل است که چاه های قدیمی خیلی زود پر میشوند. برای جلوگیری از این مشکل در سپتیک تانک ها و سایر چاه های فاضلاب، بهتر است لایروبی چاه انجام شود. لایروبی توسط افراد باتجربه و دستگاه انجام شده و جداره ها و کف چاه تراشیده میشود. این کار به شدت بر افزایش ظرفیت چاه و طول عمر آن تاثیر داشته و بوی بد آن را نیز از بین می برد.
- از ورود پسماند مواد غذایی و زباله ها به چاه فاضلاب جلوگیری کنید. در این چاه ها فقط باید فاضلاب وارد شود نه آشغال و زباله! با قرار دادن درپوش برای چاه های فاضلاب می توانید تا حد زیادی از ورود زباله ها به چاه جلوگیری کنید.
- لوله ناودان را از چاه فاضلاب ساختمان جدا کنید. آب باران آلودگی ندارد و به همین دلیل نیاز نیست وارد چاه های جذبی شود. این مساله مخصوصا در شهرهایی که بارندگی زیادی دارند اهمیت بیشتری پیدا می کند. ورود آب باران به چاه باعث میشود سطح فاضلاب خیلی زود بالا بیاید و چاه پر شود.
سخن آخر
دقت داشته باشید که برخی از افراد روش های بسیار خطرناک برای جلوگیری از پر شدن چاه ارائه می دهند. به عنوان مثال، ریختن آهک در چاه فاضلاب بسیار خطرناک است و امکان انفجار و خفگی وجود دارد. علاوه براین، به هیچ عنوان نباید کودهای شیمیایی و مواد اسیدی قوی را وارد چاه های فاضلاب کنید. بهترین و عاقلانه ترین کار، قطعا تماس با شرکت های تخلیه چاه است.
در صورت توجه نکردن به چاه های فاضلاب پر شده، امکان نشست زمین و ریزش چاه وجود دارد که برابر با مرگ و خسارت های هنگفت خواهد بود. علاوه براین، احتمال ریزش دیوارهای قدیمی به دلیل رطوبت زیاد و خفگی با گازهای شدید فاضلاب نیز وجود دارد.