تالوس چه نوع استخوانی است؟ انواع و روش های درمان شکستگی
تالوس یکی از استخوانهای مچ پا بوده و شکستگی تالوس به معنای شکستگیهای بزرگ و کوچک در این استخوان است. استخوان تالوس، پا و ساق پا را به یکدیگر مرتبط میکند و شکستگی این استخوان موجب تغییر عملکرد مچ پا میشود. شکستگی تالوس علتهای مختلفی دارد و معمولا به دلیل وارد شده ضربه شدید هنگام تصادفات رانندگی ایجاد میشود. متخصص برای درمان شکستگی تالوس اغلب از روش جراحی استفاده میکند و بهبودی آن نیازمند ماهها استراحت و مراقبت است.
شکستگی استخوان تالوس
استخوان تالوس، استخوانی است که مچ پا را به ساق پا متصل میکند و با پیوستن این استخوان به استخوانهای درشت نی و نازک نی، مفصل مچ پا تشکیل میشود. غضروف مادهای لغزنده است که امکان حرکت استخوانها در کنار یکدیگر را فراهم میکند. استخوان تالوس توسط لایهای غضروفی پوشیده شده است و به انتقال وزن بدن به مچ پا کمک میکند. این استخوان و عملکرد صحیح آن برای حرکات مچ پا اهمیت بسیار زیادی دارد و شکستگی تالوس موجب از دست دادن حرکت و عملکرد به میزان قابل توجهی میشود.
انواع شکستگی تالوس
شکستگیهای استخوان تالوس معمولا براساس میزان حرکت تالوس یا تکههای آن که از موقعیت طبیعی خود دسته بندی میشوند و این دسته بندی به شرح زیر است:
- 1. در این حالت، میزان جابجایی استخوان تالوس بسیار کم است و انتهای شکسته استخوانها در وضعیت خوبی قرار دارند.
- 2. در این حالت، استخوان تالوس دچار شکستگی شده و قطعات مختلف آن، از موقعیت طبیعی خود خارج میشوند.
- 3. در این حالت، استخوان تالوس شکسته از پوست شما بیرون میزند و ماهیچههای اطراف خود و تاندونها را نیز دچار مشکل میکند.
علائم شکستگی استخوان تالوس
شایعترین علائم شکستگی تالوس، درد شدید و ورم در قسمت مچ پا است و از جملع دیگر علائم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکل در راه رفتن
- عدم توانایی تحمل وزن
- کبودی
- حساسیت به لمس
- تورمهای پر از مایع
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم شکستگی مچ پا از زبان “دکتر بابک اتوکش” اینجا کلیک کنید.
علل شکستگی استخوان تالوس
شکستگی استخوان تالوس علتهای مختلفی دارد و مهمترین آنها عبارت است از:
- تصادفات رانندگی با اتومبیل و موتور سیکلت
- سقوط از ارتفاع
- آسیبهای ورزشی به خصوص اسنوبرد سواری
- پیچ خوردگی مچ پا
نحوه تشخیص شکستگی استخوان تالوس
- 1. ابتدا متخصص، پا و مچ پای بیمار را معاینه میکند.
- 2. پس از آن، متخصص به دنبال علائمی مانند تورم، کبودی و بریدگی در ناحیه آسیب دیده میگردد و آنها را با دقت بررسی میکند.
- 3. سپس پزشک از بیمار میخواهد که انگشتان پای خود را حرکت داده و آسیبهای عصبی را بررسی میکند.
- 4. پس از تشخیص اولیه میزان شکستگی استخوان تالوس، پزشک برای اطمینان از تشخیص خود، از بیمار درخواست میکند که آزمایشهای تصویربرداری زیر را انجام دهد:
اشعه ایکس که نشان میدهد چند قطعه از استخوان شکسته و قطعات استخوان درجای خود قرار دارند یا خیر؟
سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری که میتواند شدت آسیب بیمار را نشان دهد.
روشهای درمان شکستگی استخوان تالوس
روشهای درمانی که متخصص برای شکستگی استخوان تالوس در نظر میگیرد به نوع شکستگی و شدت آسیب بیمار بستگی دارد. ابتدا پزشک پای آسیب دیده بیمار را در یک آتل قرار میدهد تا از حرکت پا و مچ پا جلوگیری کند. اگر شکستگی بیمار پایدار باشد و پا در وضعیت خوبی قرار داشته باشد، نیازی به جراحی نیست و استفاده از روشهای غیر جراحی کفایت میکند. پزشک درمانکننده این عارضه هچنین ممکن است موارد زیر را به بیمار توصیه کند:
گچ گرفتن پا به مدت شش تا هشت هفته که میتواند استخوانهای پا را کنار هم نگه دارد و موجب کاهش فشار وارده بر پا شود.
توانبخشی پس از برداشتن گچ که شامل تمریناتی برای کمک به بازیابی قدرت و بهبود عملکرد پا و مچ پا میشود.
شکستگی استخوان تالوس معمولا به دلیل وارد شدن ضربه شدید به این استخوان ایجاد میشود و به همین دلیل، در اکثر موارد پزشک تصمیم میگیرد که عمل جراحی انجام دهد. در صورتی که استخوانهای پا در جای خود قرار نگرفته باشند، به منظور تنظیم مجدد استخوانها عمل جراحی بر روی آنها انجام میشود. اگر استخوان تالوس شکسته بیمار به چند قطعه تقسیم شده باشد، جراح، قطعات استخوان را در کنار یکدیگر قرار داده و از یک صفحه فلزی و پیچ برای فیکس کردن استخوانها استفاده میکند. اما در صورتی که تورم بیش از حدی وجود داشته باشد، جراح از فیکساتور خارجی که از پینهای بزرگی تشکیل شده و خارج از پوست بیمار قرار میگیرد، استفاده میکند تا ورم به میزان قابل توجهی کاهش یافته و عمل جراحی دیگری برای استفاده از فیکساتور داخلی انجام میشود.
عوارض شکستگی استخوان تالوس درمان نشده یا بهبود نیافته
شکستگی استخوان تالوس درمان نشده یا بهبود نیافته به صورت صحیح میتواند منجر به ایجاد عوارض زیر شود:
آرتریت
استخوان تالوس از غضروف پوشیده شده است و زمانی که فرد دچار شکستگی استخوان تالوس میشود، غضروف آن نیز آسیب دیده و ناهمواری را ایجاد میکند که به مرور زمان منجر به ساییدگی مفصل و در نتیجه آرتریت میشود.
مالونیون
مالونیون زمانی ایجاد میشود که استخوان شکسته به صورت نادرست و در وضعیت غیر طبیعی جوش میخورد. این عارضه معمولا در بلند مدت موجب مشکلاتی در راه رفتن فرد بیمار میگردد.
نکروز آواسکولار یا استئونکروز
این عارضه زمانی ایجاد میشود که خونرسانی به استخوان تالوس به دلیل شکستگی آن قطع شود و سلولهای استخوانی بمیرند. نکروز آواسکولار به مرور زمان و در نهایت منجر به فروپاشی کامل استخوان میشود.
بسته به شدت آسیب دیدگی استخوان تالوس، نوع شغل، برنامه روزانه بیمار و تصمیم پزشک متخصص، اکثر افراد حداقل برای مدت دو هفته نمیتوانند به زندگی عادی و محل کار خود بازگردند. دکتر بابک اتوکش متخصص مچ پا توصیه میکند که بیماران حتما مراحل درمانی خود را به طور کامل طی کنند و پس از بهبودی، همواره برای بررسی مجدد وضعیت استخوانها به پزشک مراجعه کنند.