hambergermenu

Creat در آزمایش خون چیست + تشخیص مشکلات کلیه

اندازه‌گیری سطح Creatinine در آزمایش خون، معمولا در زمانی که پزشک معالج، به وجود اختلالات کلیوی شک داشته باشد، درخواست می‌شود. در این آزمایش، سطح کراتین که نوعی ماده دفعی است، در خون اندازه‌گیری می‌شود و بر اساس میزان به دست آمده از این ماده و مقایسه آن با مقادیر طبیعی، تشخیص نهایی توسط پزشک داده می‌شود. در این مقاله، علاوه بر معرفی آزمایش Creatinine، در رابطه با تفسیر این آزمایش، علائم و همچنین علت افزایش میزان کراتین در آزمایش خون صحبت خواهیم کرد.

 

Creatinine در آزمایش خون چیست؟

Creatinine در آزمایش خون چیست؟ کراتین یا Creatinine، نوعی ماده دفعی است که در اثر سوخت و ساز یا متابولیسم ماهیچه‌ها، در بدن تولید شده و برای دفع و خروج آن از بدن، به کلیه‌ها فرستاده می‌شود. این ماده، به تنهایی سمی نیست اما انباشته شدن آن در کلیه و ورود مجدد آن به جریان خون، می‌تواند تاثیرات مخربی را بر روی اعضای مختلف بدن داشته باشد.

 

کراتین در آزمایش

 

دلایل تجویز آزمایش Creatinine

در وضعیت سلامت کامل کلیه‌ها و همچنین سایر اعضای بدن از جمله پروستات، سطح Creatinine در آزمایش خون، نرمال است. این مقدار، هیچ مشکل جدی را در بدن ایجاد نمی‌کند اما در زمانی که به دلایل مختلفی، سطح کراتین در خون از میزان نرمال، بالاتر یا پایین تر باشد، علائم گوناگونی در بدن فرد ایجاد می‌شود. یکی از علت‌های اصلی اختلال در میزان کراتین در خون، نارسایی یا عملکرد ناکافی کلیه‌ها است و پزشک برای تشخیص این اختلال یا سایر مشکلاتی که می‌تواند باعث نارسایی کلیه شود، درخواست اندازه گیری Creatinine در آزمایش خون را خواهد داشت.

 

تفسیر آزمایش Creatinine چه چیزی را بیان می‌کند؟

کراتین، ماده‌ای است که بر اساس متابولیسم ماهیچه‌ها تولید و وارد خون می‌شود. این متابولیسم، با توجه به رده سنی و جنسیت فرد متفاوت است و نتایج آن نیز، بیانگر شرایط خاصی خواهد بود. این آزمایش معمولا برای سنجش ناهنجاری یا نارسایی‌های موجود در کلیه درخواست می‌شود و با توجه به میزان کراتین در آزمایش خون فرد و در صورت مشکوک بودن نتایج، بررسی‌های بعدی مانند آزمایش اوره، آلبومین، سدیم، پتاسیم و… نیز انجام می‌شود. تفسیر آزمایش Creatinine، معمولا به تنهایی انجام نمی‌شود و پزشک با کنار هم گذاشتن نتایج این آزمایش و سایر تست‌های بدست آمده از بیمار، تشخیص نهایی را انجام می‌دهد و نمی‌توان صرفا بر اساس نتایج این آزمایش، تصمیم نهایی در رابطه با وجود اختلالات کلیوی، بیماری‌های قلبی، شکلات پروستات و…. را اخذ نمود.

 

میزان نرمال Creatinine در آزمایش خون

کراتین یکی از موادی است که در خون هر فرد، بر اساس سن و جنسیت وی، در سطح متفاوتی یافت می‌شود. علت این موضوع نیز، به ماهیت این ماده بستگی دارد که یکی از محصولات جانبی ناشی از سوخت و ساز و تغییرات حجم ماهیچه‌ها و عضلات است. میزان نرمال سطح Creatinine در آزمایش خون، برای گروه‌های سنی مختلف عبارتند از:

 

بزرگسالان و افراد بالغ

  • مردان: ۰.۶-۱.۳ میلی گرم در دسی لیتر
  • زنان: ۰.۵-۱.۱ میلی گرم در دسی لیتر

کودکان

  • نوزادان: ۰.۳-۱.۱ میلی گرم در دسی لیتر
  • خردسالان: ۰.۲-۰.۴ میلی گرم در دسی لیتر
  • کودکان: ۰.۳-۰.۷ میلی گرم در دسی لیتر
  • نوجوانان: ۰.۵-۱ میلی گرم در دسی لیتر

 

creat در آزمایش

 

Creatinine بالا چه علتی دارد؟

در حالت معمول، کراتینین پس از تولید در ماهیچه‌ها، برای دفع و خروج از بدن به کلیه‌ها فرستاده می‌شود. اگر کلیه‌ها در سلامت کامل باشند، این ماده بدون هیچ مشکل خاصی از بدن دفع خواهد شد اما در مواردی نیز، به دلیل عدم توانایی کلیه‌ها در دفع این ماده یا سایر شرایط موجود در بدن، سطح کراتین در خون فرد به طور غیر عادی افزایش می‌یابد. شرایط زیر می‌توانند در بالا رفتن میزان Creat در آزمایش خون موثر باشند:

  • فعالیت بدنی سنگین
  • مسدود شدن مجاری ادراری و حبس ادرار در مثانه و بازگشت آن به کلیه ها
  • نارسایی یا از کار افتادن یک یا هر دو کلیه
  • وجود عفونت در مثانه، پروستات یا کلیه که می‌تواند در خروج ادرار از بدن اختلال ایجاد کند.
  • مشکلات پروستات شامل عفونت، التهاب یا وجود تومور
  • مصرف برخی از داروها مانند داروهای شیمی درمانی
  • کاهش خون ورودی به کلیه‌ها و عدم توانایی این عضو برای کارکرد صحیح
  • تجمع پروتئین در بدن

 

علائم بالا بودن Creatinine در آزمایش خون

اگر سطح کراتین در خون، از میزان نرمال آن بیشتر باشد، مشکلات متعددی در بدن ایجاد می‌شود که هر یک، طیف وسیعی از علائم را ایجاد خواهند کرد. برخی از این علائم عبارتند از:

  • تنگی نفس و احساس ناراحتی یا درد در قفسه سینه در هنگام تنفس
  • استفراغ (با یا بدون حالت تهوع)
  • سرگیجه مداوم
  • خستگی، ضعف و بی حالی
  • ورم بدن به ویژه در ناحیه دست‌ها، پاها و صورت
  • خشکی غیر قابل توضیح پوست که مربوط به سایر اختلالات بدن از جمله مشکلات تیروئید یا پوست نباشد.

 

creatinine در آزمایش خون

 

انجام آزمایش Creatinine در منزل با هومکا

سنجش میزان Creatinine در آزمایش خون، معمولا برای آن دسته از افرادی درخواست می‌شود که با توجه به علائم مشاهده شده توسط پزشک، مشکوک به اختلالات کلیوی هستند. از آنجایی که ممکن است با توجه به علت درخواست این آزمایش، برخی از این افراد، قادر به مراجعه حضوری به آزمایشگاه‌ها یا مراکز درمانی نباشد، لذا استفاده از خدمات نمونه گیری در منزل یا محل کار، برای این دسته از افراد بسیار مفید خواهد بود.

 

مجموعه سلامت هومکا، با در اختیار داشتن پرسنل مجرب، امکان دریافت نمونه آزمایش Creatinine و سایر آزمایشات در منزل، محل کار یا هر موقعیت دلخواه شما را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی فراهم کرده است. در صورتی که در یکی از شهرهای تهران، کرج، مشهد، شیراز، اصفهان، رشت، اهواز و تبریز سکونت دارید، برای دریافت راهنمایی‌های مورد نیاز در زمینه شرایط این آزمایش و پاسخگویی به سایر سوالاتی که در این زمینه دارید، می‌توانند از طریق تماس با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ یا مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، درخواست مورد نظر خود را ثبت نمایید.

 

دسته بندی :

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی